Reno Fluens ZE - novi "zeleni" ljepotan

Baterije određuju autonomiju vozila, koja u slučaju "fluensa" iznosi do 200 kilometara u idealnim uslovima vožnje, ili 185 po NEDC standardima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2011. 17:17h

U pitanju je klasičan primjer nečega što bi za koju godinu lako moglo da postane normalna pojava u saobraćaju, a trenutno je i sjajan radni poligon francuskim inženjerima, koji u hodu razvijaju koncept ispravljajući sve mane i nedostatke koji su neminovni s trenutnom tehnologijom.

Konkretno, radi se o glavnoj stvari kada je ovaj profil automobila u pitanju. Baterije određuju autonomiju vozila, koja u slučaju "fluensa" iznosi do 200 kilometara u idealnim uslovima vožnje, ili 185 po NEDC standardima.

Ona, naravno, u oštrijem ritmu može da padne i na 80 kilometara (sportska vožnja, loše vrijeme, mnogo uzbrdica...), ali to je već stvar vozača.

Drugi izazov koji "Reno" intenzivno rješava je dužina punjenja, tačnije želja da električni automobili što češće budu na raspolaganju vozaču, pošto, trenutno, preporučena dužina punjenja litijum-jonskih baterija na stanicama iznosi između šest i osam sati. Korišćenjem konvencionalne utičnice sa 220-voltne mreže ta se procedura povećava na 10 do 12 časova, što smanjuje praktičnost vozila.

Zamjena bateriju i vozi dalje

Kao rješenje ovog problema, "Reno" predlaže klasičnu zamjenu baterije bez kaucije na kvik-drop stanicama. Proces traje manje od pet minuta, što je vrijeme današnjeg punjenja rezervoara i ovaj sistem djeluje kao najrealniji, pod uslovom da sama baterija u budućnosti dozvoli veću kilometražu.

Baterija ne ulazi u cijenu automobila i ona ostaje "Renoovo" vlasništvo, a vozač električnog "fluensa" je, u stvari, samo iznajmljuje. "Fluens", tako, košta oko 25.000 eura, što je procijenjena cijena za zemlje u kojima je odobrena subvencija države u iznosu od 5.000 eura.

Arhitektura električnog "fluensa" nije samo uzeta sa standardne verzije s motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem, već je dobijena bolja distribucija težine samim tim što je električni motor 40 kg lakši od najmanjeg dizela, dok su pozadi instalirane baterije koje teže 280 kg.

U prilog balansu ide i produžavanje automobila za čak 13 centimetara u odnosu na standardni "fluens", čime se dobila i atrativnija linija, kao i identična zapremina prtljažnika od 317 litara.

U kabini, "fluens Z.E." je ostao gotovo nepromenjen u odnosu na standardnog, a razliku čine uglavnom pokazivači na instrument-tabli, koji pokazuju kapacitet baterije, trenutnu iskorišćenu snagu, autonomiju.

Bonus video: