"Nova klasa": Model koji je spasio BMW

Sa oko 364.000 prodatih primjeraka automobil je učvrstilo BMW na poziciji kvalitetnih, "vozačkih" limuzina
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2011. 05:51h

Teška kriza se u drugoj polovini 50- tih godina poput najtamnijeg oblaka nadvila nad BMW- om. Proizvodnja je iz godine u godinu rapidno opadala. Bavarcima je pod hitno trebao novi, moderan model, tačnije limuzina koja bi privukla mase.

Sam inicijator za razvoj novog modela bio je i većinski vlasnik BMW- a, Herbert Quandt.

Bez njega i njegovog novca, do BMW- a kakvog danas poznajemo, vjerojatno nikada ne bi došlo. Postoje glasine da je za kupovinu BMW- a bio zainteresovan i današnji najveći rival, Mercedes- Benz.

Šta reći nego, veliko hvala porodici Quandt.

"Nova klasa" za novi početak

Do predstavljanja potpuno nove BMW- ove limuzine došlo je na frankfurtskom salonu, u septembru 1961. godine, a koliko je taj model značio, odnosno koliko su u BMW- u očekivali od njega, govori i sam naziv "Nova klasa" (Neue Klasse).

Tim nazivom jasno su svima dali do znanja da je u Munchenu okrenuta nova stranica. I zaista, novom klasom za BMW je počelo novo doba.

Zapremina motora označavala je i oznaku automobila, pa se tako prva verzija službeno zvala BMW 1500. Nakon predstavljanja njemački narod se oduševio i u BMW- u su odmah vidjeli da su sa novom klasom napravili pun pogodak.

Ipak, do zadovoljnog trljanja ruku je trebalo proći još neko vrijeme, jer pogoni iz kojih su donedavno izlazili zastarjeli modeli 501 i 700 nikako nisu mogli pratiti narudžbe.

Nedugo nakon premijere stiglo je čak 20. 000 narudžbi, a puna proizvodnja je započela tek u oktobru 1962. godine. Do kraja te godine proizvedeno je tek 2. 000 modela 1500. Srećom, interes nije opao i u sledećim godinama BMW doživljava pravu renesansu.

Moderan spoljašnjii i unutrašnji dizajn, mnogo prostora za putnike i prtljag kao i BMW- ov znak na nosu bili su veliki magnet, kako za domaće, tako i za kupce van Njemačke. Kao da su svi jedva čekali BMW- ov veliki povratak. Jasno, bez obzira na BMW- ov renome izgrađen u prethodnim decenijama automobil je u svakom pogledu morao biti kvalitetan i tu su Bavarci u potpunosti uspjeli.

Naglašeni sportski karakter

Jedan od najboljih tehničkih elemenata bio je sam motor koji je iz 1, 5 litara razvijao 80 KS. Snaga se putem četvorobrzinskog manuelnog mjenjača na podlogu prenosila preko zadnje osovine. Potpuno nezavisno vješanje se pobrinulo za dobra vozna svojstva, dok su se disk- kočnice na prednjim točkovima brinule za sigurna zaustavljanja.

BMW 1500 se pokazao itekako dobrom sportskom limuzinom, ali narod je htio još bolje. Zato se u jesen 1963. godine predstavlja deset konja jači model 1800. Upravo je taj model bio ono što se tražilo. Dodatna konjica je pokazala koliko je u stvari "Nova klasa" sportski automobil. Svaka čast modelu 1500, ali jači 1800 je pravi začetnik BMW- ovih sportskih limuzina.

Početak saradnje sa Alpinom

Oni koji su od tada bili pomalo razočarani svojim novim, ali slabijim BMW- om 1500, mogli su se obratiti Burkardu Bovensiepenu. Naime Burkardov otac je osnovao kompaniju Alpina gdje je tjunirao Fiatove motore.

Sin se okrenuo domaćem proizvođaču i od modela 1500 stvorio prvu BMW Alpinu. Kako su u BMW- u vjerovali u kvalitetan rad Bovensiepena kupcima Alpininih BMW- a omogućili su uobičajnu garanciju.

To je bilo dovoljno da kupci jednostavno polude za Alpininim BMW- ima. Uskoro i model 1800 dobija svoju Alpina verziju.

Da nebi sportskije varijante ostale rezervisane samo za Alpinu, BMW je 1964. godine predstavio model 1800ti (touring internationale). 110 konja snažan motor posudio je mnoge tehničke komponente sa Alpine, a BMW se njime pokazao i vrlo konkurentnim na trkačkim stazama.

Ipak, prava jurilica za staze je bio trkački model 1800ti/ SA, koji je proizveden u 200 primjeraka. Sa 130 KS do stotke je ubrzavao za devet sekundi, maksimalna brzina je iznosila 193 km/ h i bio je prvi posleratni BMW sa petostepenim mjenjačem.

Nakon 23. 807 proizvedenih modela 1500 predstavljen je tri konja jači naslednik, model 1600, koji je u sledeće nepune dvije godine pronašao put do tek desetak hiljada kupaca. Velika većina "Nove klase" nosila je oznaku 1800. Ko se nije htio zamarati čestim mijenjanjem brzina od 1966. godine se mogao odlučiti za trostepenu automatiku.

"Nova klasa": Koncepcijska osnova svih kasnijih BMW- a

Sa godinama je i kod modela 1800 došlo vrijeme za promjene, kako sitne estetske, tako i tehničke. Naslednik je nosio oznaku 2000 što je značilo da se ispod prednjeg poklopca smjestio dvolitarski benzinac.

Snaga 100 konja i brzina od 170 km/ h držala je BMW- ovu limuzinu u korak sa vremenom, a od prije odlično pogođeno vješanje i dalje joj je osiguravalo epitet sportskog automobila.

Te, 1966. godine uz model 2000 pojavili su se i 2000ti, te 2000tilux, kod kojih je motor razvijao 120 KS (180 km/ h). Tilux verzija je između ostalog bila obogaćena drvenim detaljima u unutrašnjosti.

Godine 1970. modele 2000ti i tilux zamjenjuje 2000tii sa 130 KS. Ta top- varijanta je zajedno sa baznim modelom 2000 ostala u programu do 1972. godine, to jest, do poslednje proizvodne godine "Nove klase".

Oko 364. 000 prodatih primjeraka itekako je učvrstilo BMW na poziciji kvalitetnih, "vozačkih" limuzina. Konačno, "Nova klasa" je prethodnik serije 5, automobila koji je u svim generacijama predstavljao i još uvijek, predstavlja jednu od najboljih limuzina više srednje klase.

Bonus video: