Kawasaki ZZR 1400: Apsolutni rekorder u svim kategorijama

Proizvožač u informativnom materijalu navodi da motor posle 4000 obrtaja, vozaču pruža ubrzanje kakvo osećaju astronauti kada pokušavaju da se otrgnu od uticaja zemljine gravitacije
162 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2011. 22:28h

Pored svih nepovoljnih okolnosti koje u poslednjih nekoliko godina pogađaju proizvođače motocikala, oni ipak ne prestaju da nas impresioniraju novim modelima i tehničkim dostignućima. Za najnovije čedo koje je tek došlo na svijet, ispostavilo se da je prava zvijer!

Kawasaki je u okviru osvježenja game, predstavio novi model, koji se odmah pozicionirao na sam vrh hipersport klase. Riječ je o drugoj generaciji motocikla koja nosi oznaku ZZR 1400, odnosno ZX- 14.

Nije teško pogoditi da je glavna zvijezda ove mašine njen motor. Zapremine 1441 kubnih centimetara, ova jedninica pri tačno 10. 000 obrtaja u minuti, proizvodi čak 200 KS.

"Nos“ motocika dizajniran je tako da vazdušna struja pri velikim brzinama nabija vazduh u usisnik. Ovakvo rješenje podiže snagu za još 10 KS, tako da novi ZZR bez problema može da postigne maksimalnu brzinu od preko 300 km/ h. Ipak, iz sigurnosnih razloga, njegov brzinomjer neće pokazati više od 299!

Kawasaki, takođe, navodi podatak da je njihova perjanica ujedno i najbrži motocikl na svijetu, bar kada su ubrzanja u pitanju.

Prema nekim nezavisnim mjerenjima, koje prenosi portal motorcyclenews, novi ZZR 1400, u serijskoj verziji, razdaljinu od četvrt milje prešao je za oko 9 sekundi. To je osjetno bolji rezultat od prethodnika, a o kakvoj se sili radi, ilustruje podatak da u idealnim uslovima, brzinu od 200 km/ h postiže za oko 7 sekundi.

Pri tom, potrošnja goriva novog agregata smanjena je za oko 8 %. Nimalo zanemarljiv rezultat, pogotovo ako se u obzir uzme povećanje snage i zapremine motora.

Kako bi izašao na kraj sa ovolikom snagom, Kawasaki je u svoj najbrži model ugradio poslednju generaciju trostepenog KTRC sistema za kontrolu trakcije. Jedinica koja ga kontroliše neprekidno provjerava sve parametre vožnje i svakih 5 milisekundi odlučuje da li je potrebno da interveniše ili ne.

Pored toga, motor ima dva režima rada, kada je podloga klizava i kada uslovi nisu idealni, snagu je moguće ograničiti na 70 procenata.

Iako se ovdje radi o vrlo efikasnom rešenju, podatak o restrikciji broja konjskih snaga istovremeno djeluje i pomalo komično, jer je ZZR 1400 i u oslabljenom režimu rada, snažniji od većine sportskih mašina na tržištu.

Ukupna masa ovog motocikla sa punim rezervoarom goriva i svim tečnostima iznosi 265 kilograma. Međutim, ovaj japanski proizvođač trudio se da uštedi svaki gram. Primjera radi, samo na felnama je izgubljeno 1, 4 kilograma. Kada se na to doda i žiroskopski efekat koji one prilikom kretanja stvaraju, nije teško zaključiti da novi ZZR 1400 ima puno bolje vozne osobine od svog prethodnika. Za nepredviđene situacije, tu je poslednja generacija ABS sistema.

Za kraj, Kawasaki u informativnom materijalu navodi da ZZR 1400 posle 4000 obrtaja u minuti, svom vozaču pruža ubrzanje kakvo osećaju astronauti kada pokušavaju da se otrgnu od uticaja zemljine gravitacije.

Da li to tačno ili ne, teško je reći, jer ovakvu izjavu može da potvrdi ili opovrgne vrlo mali broj ljudi na planeti. U svakom slučaju, nema sumnje da se ovdje radi o vanrednoj mašini koja je po mnogo čemu jedinstvena!

Bonus video: