Renault Scenic i Grand Scenic: Osvježeni u 2012. godini

Najvažnije promjene su pod haubom. Renaultu takmičenje u Formuli 1 služi i za razvoj novih tehnologija koje se kasnije koriste kod serijskih vozila
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2011. 21:50h

Renault je blago restilizovao modele Scenic i Grand Scenic, najprodavanije modele u Evropi u MPV klasi vozila. Osvježen je izgled koliko se to moglo, a Renault je objavio i da će ove modele obogatiti sa novim motorima klase "Energy".

Osim toga, tu su i pomoć za kretanje na uzbrdici, Visio sistem, sistem koji prati kretanje automobila u svojoj traci, itd. U Francuskoj su ovi osvježeni modeli već dostupni, a ostale zemlje će pričekati do kraja godine.

Grand elegancija

Što se tiče izgleda, prednji kraj je izmijenjen, baš kao i zadnja svjetla.

Farovi su sada na bazi LED tehnologije, tu su i hromirani detalji, što bi trebalo doprinijeti eleganciji modela, pogotovo onoga sa prefiksom Grand. Spoljašnji izgled, treba dodati, obogaćen je ponudom još po jedne nijanse crvene i plave boje (vidi slike).

Najvažnije promjene su pod haubom. Renaultu takmičenje u Formuli 1 služi i za razvoj novih tehnologija koje se kasnije mogu prebaciti i u serijska vozila.

Sama Energy klasa motora će imati sisteme za regeneraciju energije kretanja prilikom kočenja i usporavanja, a integrisan je i Stop& Start sistem koji motor gasi kod čekanja na semaforu i automatski uključuje po polasku.

Made in France

Od januara 2012. godine, Scenic i Grand Scenic će dobiti motor dCi 110, koji ispušta 105 grama ugljen- dioksida po kilometru, i čija je potrošnja u mještovitom ciklusu po EU normama 4, 1 litar na 100 kilometara. Najveći obrtni moment mu je 260Nm pri 1.750 obrtaja u minuti radilice motora (20Nm više od porethodnika 1.5 dCi 110).

Pored ovoga tu je i dCi 130 motor sa potrošnjom od 4, 4 litra/ 100km, emisijom ugljen- dioksida po kilometru od 114 grama. Ušteda u potrošnji u odnosu na 1. 9 litarski dCi 130 je čak 20- ak posto.

Od proljeća će pod haube i modernizovani Energy TCe 115 benzinac.

Scenic i Grand Scenic će se proizvoditi u fabrici Douai u sjevernom dijelu Francuske.

Bonus video: