Cadillac XTS: Admiralski brod u pokušaju

Automobil će imati sa nekoliko verzija V6 GM- ovog agregata od 3, 6- litara i 300 KS, a najavljena je i hibridna opcija, koja bi trebala imati kombinovani izlaz snage od 350 KS
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2011. 23:47h

Sa modelom XTS, Cadillac je donio vrlo tešku i riskantnu odluku, za koju se u kompaniji nadaju da neće otjerati preostale, malobrojnije kupce ovog luksuznog GM- ovog brenda.

Naime, odlučeno je da pogon bude premješten na zadnje točkove, a opciono će se nuditi i pogon na sva četri točka.

Neizvjesnost je time veća ako znamo da je oko 40% prodaje ovog automobila prošle godine realizovano na tržištu SAD, gdje konzervativni i vjerni kupci Cadillaca očekuju da ovaj auto, više nego ostali, ostane dosljedan duhu tradicije američke autoindustrije.

Koncept XTS Platinum prikazan je još 2010. godine na Salonu automobila u Detroitu i predstavlo nam je budući izgled ovog proizvodnog modela, koji će se (sada već definitivno), pojaviti na tržištu 2012. godine.

Arhitektura se temelji na GM- ovoj Epsilon platformi, istoj onoj koja je primjenjena i kod Chevroleta Malibu i Buicka Lacrosse.

Automobil će vjerojatno imati nekoliko verzija V6 GM- ovog agregata sa direktnim ubrizgavanjem od 3, 6- litara radne zapremine i 300 KS, a najavljena je i hibridna opcija, koja bi trebalo da ima kombinovani izlaz snage od 350 KS.

Za dobru upravljivost i lakoću u vožnji, koju kupci visoko cijene kod ovog proizvođača, automobil će koristiti elektronski kontrolisane amortizere.

Dizajn, kako spoljašnosti tako i unutrašnjosti, je još jedno od polja na kome Cadillac nikako ne smije zakazati i dužan je da tržištu ponudi prepoznatljivo dramatičan izgled, koji ovaj brend krasi već decenijama.

Čini se i da se u tome i uspjelo, a pogotovo impozantno izgleda enterijer, koji na prvi pogled, ne zaostaje za njemačkom konkurencijom.

Bilo kako bilo, ovaj Cadillac nikako neće biti "admiralski brod", kakav bi se možda mogao očekivati od ovog proizvođača. Automobil je namjenjen sve malobrojnijoj grupi kupaca iz SAD i Kine, kojoj iz ko zna kojih razloga, njemački proizvođači ne mogu zadovoljiti ukus.

U Cadillacu ne skrivaju ni namjeru da u budućnosti proizvedu automobil sa kojim bi se ozbiljnije i direktno upustili u tržištnu utakmicu sa Mercedesovom S- klasom, jer je to ipak, van dometa i krajnje nedostižno XTS- u. Jedini problem je što za razvoj tog projekta u kompaniji trenutno nemaju dovoljno novca.

Čini se da će puno toga u budućnosti ovog legendarnog američkog proizvođača zavisiti upravo od uspjeha ili neuspijeha ovog modela na tržištu.

Bonus video: