Sa evropske prezentacije redizajnirane Mazde 3 u Veneciji

Restilizovanu trojku ćete teško razlikovati od stare, jer su Japanci dodali samo suptilna poboljšanja na polju aerodinamike, stabilnosti i smanjenja potrošnje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2011. 08:31h

Mazda je ove godine odlučila da osvježi svoj model iz C segmenta, a mi imamo priliku da među prvima u Evropi vozimo redizajniranu trojku na međunarodnoj prezentaciji u Veneciji, gdje se upravo nalazimo.

Restilizovanu trojku ćete teško razlikovati od stare, jer su Japanci dodali samo suptilna poboljšanja na polju aerodinamike, stabilnosti i smanjenja potrošnje.

Ipak, u vožnji se ta poboljšanja mogu osjetiti, jer je novo ojačanje na donjem postroju donijelo veću krutoću karoserije i stabilnost, a smanjilo buku u kabini.

Takođe, amortizeri su podešeni da se bolje ponašaju na neravnim putevima, što će kupcima u Crnoh Gori dobro doći, jer su vibracije manje osjetne, a upravljivost bolja.

Dizajnerske promjene su vrlo sitne, i mogu se naći u detaljima na prednjem i zadnjem braniku, a prvenstveni cilj im je bio smanjenje otpora vazduha, koji je sada kod limuzine 0,27, umjesto ranijih 0,28, a kod hečbeka 0,29 umjesto ranijih 0,30.

Ovo se odrazilo i na potrošnju koja je sada za koji procenat manja nego ranije.

Promjene u unutrašnjosti su takođe slabo vidljive, a odnose se na bolji raspored prekidača, dok je ubačen i indicator šaltovanja.

U ponudi su isti motori kao do sada, s tim da je novitet u Evropi 1.6 benzinac sa automatskim mjenjačem.

Čelnici Mazde sa kojima smo razgovarali ovdje u Veneciji još uvijek ne mogu da kažu koliko će ova poboljšanja da utiču na cijenu.

Nadamo se da ćemo do objave opširnijeg izvještaja u štampanom izdanju imati i taj podatak.

Bonus video: