Alfa Romeo SUV konačno debituje 2013. godine

Onaj dobro poznati izraz lica vlasnika SUV- a, koji kao da nam govori: "vozio bih ja i Range Rovera, ali imam para samo za ovo" mogao bi da postane prošlost za vozače ovog automobila
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2011. 23:00h

Sudeći prema zvaničnom dokumentu o planu prodaje, koji je ovih dana "procurio" iz Fiata- a, italijani će 2013. godine tržištu ponuditi dugo najavljivani Alfa Romeo SUV.

Ukoliko na papir stavimo činjenice, onda sve zaista izgleda sjajno. U Fiatu su prepozanali ogroman potencijal koji ima model Grand Cherokee, pa će nova Alfa SUV biti razvijena po oprobanom američkom receptu. U ponudi će, između ostalih, biti i fantastični Jtd Fiatov motor, pa dodajmo tome i Alfin neodoljiv dizajn i to je već puno razloga za optimizam u Torinu.

Bude li ova Alfa Romeo u skladu sa svojom tradicijom i renomeom, onda za njenim volanom nećete zavidjeti nikom

Prema pisanju Autocar magazina, automobil će biti razvijen pod kodnim imenom Alfa Romeo C- SUV, zajedno sa novim Jeep- ovim terencima koji će biti zamjena za Patriota i Compassa, a u skladu sa Fiatovim razvojnim konceptom nazvanim "Compact Plus Global Modular Architecture".

Motorizacija je zaista obećavajuća. Ponuda dizelskih agregata zasnivaće se na 1750 ccm TC GDI motoru, izlazne snage oko 200 KS. Tu je, naravno, i dobro poznata, provjerena i za naše tržište najinteresantnija, Jtd dizelska jedinica od 2,0 litra i 140 KS.

U Fiatu se nadaju da će barem polovinu proizvodnje, koja je projektovana na 100.000 automobila godišnje, plasirati na sjevernoameričko tržište. U skladu sa ovim ambicioznim planom je i najava benzinskog agregata. Očekuje se 3,3 litarski V6 Pentastar motor, preuzet iz Jeep Wranglera, sa 275 KS!

Druge varijante, uključujući i trolitarski V6 dizel će se pojaviti kasnije.

Ovaj model bi zaista trebao biti osuđen na uspijeh, a onaj dobro poznati izraz lica vlasnika SUV- a, koji kao da nam govori: "vozio bih ja i Range Rovera, ali imam para samo za ovo" mogao bi da postane prošlost za vozače ovog automobila.

Bude li ova Alfa Romeo u skladu sa svojom tradicijom i renomeom, onda za njenim volanom nećete zavidjeti nikom.

Bonus video: