Ajkula među automobilima

Citroen ID 19 je u svim aspektima zapanjio i iznenadio javnost. Nikada do tad tržištu nije ponuđen tako dizajnerski smio i drugačiji automobil
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2011. 00:28h

Da bi se ova legenda bolje predstavila mora se vratiti u period prije Drugog svjetskog rata kada je Citroen bio najveća fabrika automobila u Evropi. Zahvaljujući toj poziciji, razvijena je doktrina pravljenja vozila po kojoj svaki novi proizvod mora biti po nečemu jedinstven, bolji i tehnički napredniji od konkurencije.

Kulminacija se desila na salonu automobila u Parizu 1955. godine, kada je nakon višegodišnjeg rada u tajnosti prezentovana popularna Citroen "Ajkula".

Novi model nazvan ID 19 je u svim aspektima zapanjio i iznenadio javnost. Nikada do tad tržištu nije ponuđen tako dizajnerski smio i drugačiji automobil, koncepcijski dijametralno suprotan od konkurencije.

Rezultat svega je bio da je do kraja prvog sajamskog dana primljeno fantastičnih 12.000 narudžbina.

Fantastični dizajn

Sam automobil je predstavljao gigantski korak naprijed u auto industriji. Pored fantastičnog dizajna, ID 19 je poznat po razvijenom pitanju sigurnosti vozila, koje se do tad nije pojavljivalo i po upotrebi plastičnih masa u konstrukciji.

Klasičnu papučicu kočnice zamijenilo je gumeno dugme na podu vozila

Karoserija je većinom napravljena od čeličnih limova, ali je krov bio od fiberglasa a hauba od aluminijuma. Svi paneli na karoseriji su bili pričvršćeni zavrtnjima na šasiju što je eventualne opravke učunilo mnogo lakšim.

Unutrašnjost je bila iznenadujuće prostrana sa potpuno ravnim podom, jer je mjenjač postavljen kod volana.

Interesantan detalj je bilo nepostojanje klasične papučice kočnice koju je zamijenilo gumeno dugme na podu vozila koje je obavljalo istu funkciju.

ID Prestige, luksuzna varijanta, sa pregradnim staklom između vozača i putnika, kožnim enterijerom i telefonom

Safari za hitnu pomoć

Hidraulika je omogućila i ugradnju poluautomatskog mjenjača i servo volana. Za zaustavljanje vozila brinuli su se diskovi na prednjoj osovini i klasične doboš kočnice nazad.

Prodaja je počela u proljeće 1956. godine. U početku, u ponudi su se našla dva modela, standardni ID i skromnija ID-9 varijanta koja je osim hidraulike imala mnogo konvencionalniju tehniku.

Godine 1958. predstavljena je i kombi verzija sa petoro vrata koja je mogla da preveze čak osam osoba, na nekim tržištima poznata pod imenom Safari i bila najčešće korišćena kao ambulantno vozilo. Te godine počela je prodaja i modela ID Prestige, luksuzne varijante, sa pregradnim staklom između vozača i putnika, kožnim enterijerom i telefonom kod zadnjih sjedišta.

Dvije godine kasnije, 1960. dolazi do laganog redizajna, a predstavljena je i kabriolet verzija koja je razvijena na standadnoj šasiji sa dvoje vrata i platnenim krovom. . Zbog, skoro, ručnog rada, broj proizvedenih kabrioleta je bio mali a cijena mu je, u odnosu na ostale "Ajkule" bila ubjedljivo najveća.

U avgustu 1964. godine predstavljen je DS Pallas koji je zaokružio ponudu i predstavljao luksuzniju verziju.

Definitivan kraj je došao 24. aprila 1975 godine kada je sa traka sišao posljednji Citroen D serije, posle skoro 1,5 miliona prodatih vozila

Posljednji kabriolet - legendarni Usine

Sredinom 1968. godine, pojavljuje se verzija motora DS i.e. sa elektronskim ubrizgavanjem goriva, što je bio veliki korak naprijed i jedan od prvih takvih automobila u svijetu.

Od 1970. godine ugrađuje se serijski petostepeni mjenjač, a za sve modele postaje dostupan i automatik.

Cijene za potpuno restaurirane modele se kreću od 5 do 50.000 eura koliko košta kabrio vezija u odličnom stanju

Tako u septembru 1972. godine, uvodi se u ponudu DS 23 sa motorom od 2,3 litre i ubrizgavanjem goriva. Preuzimanje fabrike Citroen od strane Peugeota, označilo je poslednju etapu razvoja.

Definitivan kraj je došao 24. aprila 1975 godine kada je sa traka sišao posljednji Citroen D serije, posle skoro 1,5 miliona prodatih vozila.

Godinu dana ranije, proizveden je poslednji kabriolet pod komercionalnim imenom Usine.

Kamen međaš

Ovaj legendarni model, predstavlja jedan od najvažnijih činioca moderne istorije automoblizma.

Kod nas je Ciroen ID/DS uvjek bio veoma popularan i vožen automobil. Tokom godina predstavljao je često službeno, mada i privatno vozilo. Koliko je na ovim prostorima bio omiljen i cijenjen, najbolje govori nadimak pod kojim je ovaj Citroen najviše poznat - "Ajkula".

I u svijetu je ovaj oldtimer veoma popularan. Cijene za potpuno restaurirane modele se kreću od 5 do 50.000 eura koliko košta kabrio vezija u odličnom stanju.

O značaju ovog automobila za razvoj kompletne auto-industrije najbolje govori to da ga poznavaoci i automobilski istoričari smatraju kamenom međašem koji je prekinuo klasičnu koncepciju pravljenja automobila i cijelu industriju okrenuo put futurizma, na kome se i sad nalazi.

Bonus video: