Datsun se sprema za povratak nakon skoro 30 godina

Novi - stari brend će najvjerojatnije biti namijenjen velikim tržištima u razvoju poput Rusije i Kine
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2011. 19:33h

Nissan planira da u bliskoj budućnosti, kako saznaje američki Autoexpres, pokrene proceduru za povraćaj prava nad svojim originalnim imenom, robnom markom Datsun,

Kompanija je preimenovan u Nissan sredinom osandesetih, a bila je poznata po proizvodnji malih sportskih automobila, kakav je bio 240Z, kao i hatchbacka Sunny.

Datsun, kao pod-brend Nissana vjerovatno će prizvoditi ekonomične i cijenovno pristupačne automobile za tržišta u razvoju.

Datsun Xlink

Datsun će tako postati dio ambicioznog Nissanovog 'Power88' plana, koji predviđa predstavljanje novih modela svakih šest nedjelja u narednih šest godina.

Potvrda ovih nagađanja došla je nedavno od strane portparola kompanije koji je rekao: "Mi smo u potrazi za novom robnom markom koju bi koristili u budućnosti. Moramo biti sigurni da posjedujemo Datsun brend, prije nego što ga revitalizujemo. Datsun će najvjerojatnije biti brand za velika tržišta u razvoju poput Rusije i Kine. "

Očigledno da dizajneri Nissana nijesu bez razloga radili konceptne studije pod imenom Datsuna u proteklih desetak godina.

Sjetimo se samo dizel-hibridnog sportskog kupea XLink,koji je bio razvijen u Nissan Yulon Design centru u Japanu.

Bonus video: