VW planira Passat u coupe, cabrio i SUV izdanju

Nijemci su još uvijek zainteresovani za segment tržišta koji čine kupci sportskih i visoko estetskih afiniteta
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2011. 09:45h

Nakon facelifta aktuelnog modela Passat i Passat CC, planiranog za 2012. godinu, Volkswagen planira da proširi ponudu ovog modela u Sjevernoj Americi sa coupe, cabrio i SUV verzijom.

Cilj je povratiti izgubljene pozicije na ovom, najznačajnijem svjetskom tržištu. No ovaj vatromet novih modela ne treba očekivati prije 2014.godine.

Passat cabriolet i po prvi put coupe sa dvoje vrata

I pored neuspijeha sa modelom Jetta coupe, koji je predstavljen još 2010. godine na auto-salonu u Detroitu, Nijemci su još uvijek zainteresovani za segment tržišta koji čine kupci sportskih i visoko estetskih afiniteta.

Neko će mozda pomisliti da će Passat coupe biti zamjena za razočaravajući model Scirocco, ali najave koje stižu od insajdera Car magazina govore suprotno. Coupe i cabriolet će, po dimenzijama, arhitekturi, pa i cijenovno biti 100% derivati Passata.

Passat SUV biće lišen preskupih sistema za pomoć vozaču, kao i ostale složene i često bizarne opreme

Passat SUV 4x4

SUV verzija, za koju već znamo da će se proizvoditi u fabrikama u Tenesiju, biće strateški pozicionirana između modela Tiguan i Touareg.

Tiguan se dobro prodaje u SAD, ali budući da nije dostupan u LWB verziji, za razliku od tržišta u Kini, ipak znatno zaostaje za Korejskom i Japanskom konkurencijom.

Što se Touarega tiče, on je po svoj prilici, premali i preskup za američkog kupca. Domaći proizvođači su, u tom segmentu, u znatnoj prednosti.

Passat SUV biće lišen preskupih sistema za pomoć vozaču, kao i ostale složene i često bizarne opreme.

Čini se da će VW ovim modelom zaigrati na kartu koja ih je i izbacila u orbitu svjetske auto-industrije, a to je beskompromisni kvalitet i najbolja proporcia između plaćenog i dobijenog.

Ovaj skroz američki VW biće opremljen 4Motion 4WD sistemom, a opciono će se nuditi i izvrsni Volkswagenov sedmostepeni DSG mjenjač sa dvostrukom spojnicom.

Procijene su da bi cijena ovog modela mogla biti oko 25.000 USD. O izvozu u Evropu za sada nema govora, iako bi on bez sumlje, s obzirom na cijenu i odnos američke valute i Eura, bio ekonomski opravdan.

Problem bi, ipak, bio strateški pozicionirati ovaj model na Evropskom tržištu.

Bonus video: