Mercedes-Benc M klasa treće generacije

U poređenju s prethodnikom nova M klasa svojim vlasnicima pružiti 25% manju potrošnju goriva. U Mercedesu tvrde kako je to najveće generacijsko unapređenje na ovom području do sad
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2011. 10:25h

M klasa se u svom dosadašnjem životnom vijeku, nametnula kao svojevrsni lider segmenta i postala pojam luksuznog SUV-a. Značajan uspjeh prethodnika te sve veća konkurencija odredili su razvojni put novog modela koji je u svim aspektima morao biti naprosto vrhunski.

Kako ističu u Mercedesu, i treća generacija M klase će objediniti najbolje od premium limuzine i SUV-a. Luksuz će se prvenstveno iskazati bogatom opremom (serijskom i opcionom) te visokokvalitetnim materijalima (aluminijum, drvo) kao i izradom, dok o praktičnosti te ponudi prostora dijelom govore i dimenzije ovog automobila od 4804 x 1926 x 1796 mm te međuosovinski razmak od 2915 mm.

U Mercedesu se takođe hvale i nebrojenim te najrazličitijim testovima u tzv. real life situacijama koje garantuju proizvod koji će na svim svjetskim testovima sigurnosti proći sa najboljim ocjenama.

U poređenju s prethodnikom nova će M klasa svojim vlasnicima u prosjeku omogućiti 25% manju potrošnju goriva. U Mercedesu tvrde kako je to najveće generacijsko unaprjeđenje na ovom području do sad. Razlog ovako dobrom rezultatu se prije svega krije u modernoj i naprednoj motorizaciji, downsizingu, najboljim koeficijentom otpora vazduha u klasi (0,32), BlueEfficiency tehnologiji itd.

Svi će modeli imati ugrađen Stop & Start sistem te standardni 7-stepeni mjenjač 7G-Tronic Plus, kojim se može upravljati i putem ručica na upravljaču. Ovaj će mjenjač usmjeravati moment na sva četiri točka putem 4x4 pogona 4Matic.

M klasa bi svojim vozačima trebala ponuditi vrhunska vozna svojstva kako na asfaltu tako i van njega. Standardno prilagodivi vješenje će biti moguće oplemeniti opcionim Airmatic vazdušnim podvozjem koje će dolaziti s dodatnim inovativnim sigurnosnim sistemima (ADS, DSR, ACS).

Ljubitelji off-road vožnje će moći doplatiti i za On & Off Road paket koji sada, znatno unaprijeđen u odnosu na prethodnika, nudi izbor između 6 različitih načina rada vješanja te razne vizualne i druge izmjene koje povećavaju off-road sposobnosti automobila..

Bonus video: