Električno vozilo prešlo 361 km bez punjenja

Električni automobil bi mogao da zamijeni motore za dostavu pošte, jer je njihovo održavanje jeftinije, a i nesreće bi, prema procjenama, bile rjeđe
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2011. 12:33h

Električni automobil francuske kompanije ORA postavio je prvi svjetski rekord u neprekidnoj vožnji takvih vozila prešavši 361,3 kilometra na probnoj pisti Muzeja automobila u Mulhausu, prenijela je agencija AFP.

Postavljanju rekorda prisustvovao je i predstavnik Ginisove knjige rekorada.

Auto ORA sa litijumskim baterijama uspio je bez punjenja da pređe 361,3 km za oko 17 sati, vozeći neprekidno prosječnom brzinom od oko 20 kilometara na sat.

"Vozilo je u prodaji za oko 6.000 eura i može se koristiti u razne svrhe", rekao je Alde Ohrel koji je sa Žan-Mišel Riterom konstruisao auto.

Ohrel je rekao da su francuske pošte zainteresovane za auto koje će testirati narednih sedmica.

Električni automobil bi mogao da zamijeni motore za dostavu pošte, jer je njihovo održavanje jeftinije, a i nesreće bi, prema procjenama, bile rjeđe.

Ohrel je naveo i mogućnost korišćenja vozila u eko turizmu, dok su dvosjedi ORA posebno zanimljivi za osobe koje imaju smanjenu pokretljivost.

Punjenje električnih auta traje između dva i četiri sata, zavisno od baterija i mogu da razviju brzinu do 45 kilometara na sat.

Bonus video: