Nova 'Panda' spremna za frankfurtski sajam

Nova "panda" će biti u ponudi sa prednjim i integralnim pogonom, kao i sa laganim aluminijumskim motorima nove generacije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 16:03h

Nova "panda", treća generacija kompaktnog putničkog automobila, dizajnirana u "Fijatovoj" auto kući, sa znantno izmijenjenim spoljnjim i unutrašnjim detaljima, zvanično će biti predstavljena na Međunarodnom sajmu u Frankfurtu ovog mjeseca, a u prodaji će se pojaviti u Evropi početkom 2012.

Nova "panda" je duža i šira od sadašnje, obezbjeđujući više prostora za zadnja sjedišta i prtljažnik. Za razliku od ranijih modela koji su dizajnirani u studijima Ðuđaro i Bertone, treću generaciju izradila je "Fijatova" grupa stručnjaka.

Model nove generacije ima aerodinamičan izgled sa zaobljenim prednjim dijelom, širom rešetkom i takođe aerodinamičnim farovima, sa velikim zadnjim prozorom i krovom pod nagibom.

U ponudi će biti motor pozajmljen od modela "fijat 500", s tim što će "panda" imati 1,2-litarski benzinac sa 69 konjskih snaga i 1.3-litarski dizel za 75 konjskih snaga. Pored toga, razmišlja se i o efikasnom tvin-air benzinskom motoru bez turbokompresora i sa njim.

Nova "panda" će biti u ponudi sa prednjim i integralnim pogonom, kao i sa laganim aluminijumskim motorima nove generacije i mogućom benzinsko-električnom hibridnom opcijom. Karoserija sa četvoro vrata biće jedina opcija, a u ponudi će naći i sportski model.

Na tržištu će se novo "Fijatovo" vozilo nadmetati u segmentu malih automobila, kao što su druga generacija "forda ka" i novi "reno tvingo", koji su se nedvno našli u prodaji, a u toj konkurenciji nalaze se i "tojota iQ" i "Folksvagenov" model "lupo Up", koji će se takođe pojaviti u Frankfurtu.

Nova "Panda" će se proizvoditi u tri varijente, na benzin, prirodni gas i dizel. Verzija sa pogonom na četiri točka biće u ponudi narednog ljeta.

"Fijat" je prebacio proizvodnju "Pande" iz Poljske u Italiju, gdje će novi model ući u proizvodnju kasnije ove godine u bivšoj "Alfa romeo" fabrici u Napulju. "Fijat" je u posljednjih 30 godina prodao 6,5 miliona "Pandi."

Bonus video: