Seat altea XL 1.6 TDI - ekstra veličina

Produžena altea je višenamjensko vozilo sa dosta prostora, velikim komforom i prtljažnikom, koje u kombinaciji sa štedljivim malim dizelom može da bude idealan porodični auto.
1087 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2011. 13:02h

Kada jedan proizvođač automobila čiji je reklamni slogan „automobilska emocija“, treba da ispuni zahtjeve tržišta za porodičnim vozilom koje uz to troši minimalne količine goriva, treba dosta vještine da se nađe pravi način za to.

Naravno, riječ je o Seatu, koji je prazninu u MPV ponudi popunio nešto uvećanim modelom altea, kome je dodata oznaka XL, koja u industriji odjevnih predmeta predstavlja nešto ekstra veliko. U cilju maksimalnog smanjenja potrošnje, u ovaj auto je ubačen novi mali dizelaš grupacije Folksvagen, a kako funkcioniše ova kombinacija imali smo priliku da isprobamo tokom par dana koje smo proveli za volanom ovog automobila.

Ekstra veličina u slučaju altee znači povećanje dužine za 19 cm. Osnovne linije dizajna su ostale vrlo slične, pa je španski duh u popriličnoj mjeri osjetan i kod ovako velikog seata.

Od povećanja dimenzija najviše koristi imaju putnici koji sjede pozadi.

Zadnja sjedišta se mogu pomjerati uzdužno 14 centimetara, čime se može raspoređivati prostor u zadnjem dijelu kabine i u gepeku. Prtljažnik je inače veći za 120 litara u odnosu na standardnu alteu, prima ukupno 532 litra, mada njegova visoka donja ivica pomalo otežava utovar. Kada se zadnja sjedišta obore, na raspolaganju je 1.604 litra.

Za poređenje, opel zafira sa pet sjedišta prima 654 litra, a reno senik 431 litar. Iako se obaranjem sjedišta ne dobija ravan pod, altea ima jednu prednost u odnosu na neke rivale. Pod nogama putnika na zadnjim sjedištima pod je ravan, bez središnjeg grebena. Veliki centralni naslon za ruke na zadnjim sjedištima, osim osnovne namjene ima još jednu ulogu – da omogući ubacicanje dužih predmeta u auto.

U seat altei XL nećete naći tako širok repertoar odjeljaka i pregrada širom kabine, ispod sjedišta i u podu kao kod reno senika, na primjer, ali u njoj ima sasvim dovoljno prostora za sitnice. Sklopivi stočići koji se rasklapaju sa zadnje strane prednjih sjedišta su praktični. Kokpit španskog MPV-a je u stilu ostalih Seatovih automobila, jednostavno uređen i kvalitetno izrađen. Sjedišta su udobna i imaju solidne bočne oslonce.

Pozicija u kojoj sjedi vozač je nešto što nas je naročito impresioniralo kod ovog automobila. Smješteni za volanom altee XL ćete imati izvanredan pregled okoline, dok ćete sebi odgovarajuću poziciju lako naći jer je volan podesiv i po visini i po dubini, mada bismo mi voljeli da je opseg pomjeranja u oba slučaja malo veći. Problem su, međutim, široki prednji nosači krova, koji pomalo ometaju pogled pri ulasku u oštre krivine i na raskrsnicama. Preglednost pri vožnji unazad je takođe ograničena.

Vozne osobine altee XL su vrlo slične standardnom modelu, Šasija je dosta utegnuta, pa su dinamičke osobine na visokom nivou, tako da nemate utisak da upravljate porodičnim MPV-om. Tvrdo ogibljenje I amortizeri rezultiraju velikom stabilnošću u krivinama I brzom promjenom pravca. Volan je vrlo direktan, pa XL uliva povjerenje, iako je cijenu za to platila udobnost.

Prelazak preko neravnih površina nije tako neosjetan kako bi to očekivali od vozila iz ovog segmenta.Ipak, to je bio uslov za iole uzbudljivu vožnju, a nju nećete dobiti od auta koji se gega u krivinama. Uz veliku prostranost u kabini i minimalnu potrošnju malog dizelaša, Seat je tako uz najmanju moguću štetu ispunio cilj pomenut na početku priče – uzbudljivog porodičnog automobila koji je naklonjen čuvanju kućnog budžeta. Troši minimalnoTestni primjerak pokreće turbodizel motor 1.6 TDI od 105 KS, sa komon rejl tehnologijom. Ovo je isti agregat koji se ugrađuje u folksvagen golf. Rad mu je vrlo tečan i uglađen i u gradu i na otvorenom putu, a obrtni moment je dovoljan za brzo prebacivanje u veće brzine, ali ne i za trku od semafora do semafora.

Snaga od 105 konja je dovoljna da pokreće tonu i po kg teško vozilo po ukusu vozača sa prosječnim prohtjevima, ali ne očekujte da ćete u njemu uživati ako su vam ambicije veće od toga.

Vuča počinje već pri 1.500 obrtaja, ali zbog skromnijeg obrtnog momenta, ne treba očekivati da vas zalijepi za sjedište. Sve ovo pada u drugi plan kada osjetite prednosti rijetkih posjete benzinskim stanicama.

Prosječna potrošnja altee se može svesti na oko 6,0 litara dizela, dok na otvorenom putu pri brzinama do 100 km/h automobil troši i ispod pet litara, ako vozite štedljivim stilom. Bogata oprema, ali nedostaje ESPKad je u pitanju bezbjednost, altea XL u serijskoj opremi donosi šest vazdušnih jastuka, ABS i sistem protiv proklizavanja prednjih točkova, ali iznenađuje da ESP sistem nije dostupan ni kod bogatijeg paketa Style kojim je opremljen testni model.

Spisak elemenata komfora je, sa druge strane, podugačak, i između ostalog sadrži električne podizače svih prozora i električne retrovizore, kožni volan sa komandama za CD MP3 muzički uređaj, ručicu mjenjača presvučenu kožom, putni računar, hromirane unutrašnje ručice vrata, tempomat, farove sa maglom sa funkcijom praćenja krivina, automatski klima uređaj, tri utičnice od 12 V, a za elegantniju spoljašnjost u okviru paketa Style dobiajte i aluminijumske točkove prečnika 16 inča.

Cijena ovako opremljene i motorizovane altee XL kod “Rokšped auto centra” iznosi 17.249 eura, dok je garancija pet godina. Nema opcije sa sedam sjedištaVeliki prepust preko zadnje osovine je donio veliki prtljažnik, ali u Seatu nijesu uspjeli da to iskoriste za verziju sa sedam sjedišta. Problem je u tome što je altea XL izrađena na platformi golfa, koja nije dozvolila ubacivanje dva dodatna sjedišta.

U Seatu kažu da je auto namijenjen onima kojima nije potrebno više od pet sjedišta, ali koji žele prtljažnik kao kod karavana.

Rivali, kao što su folksvagen turan, opel zafira, sitroen C4 grand pikaso, reno grand senik I tojota verso nude opcije sa sedam sjedišta, ali u odnosu na njih Seat ima jedan jak adut – vrlo konkurentnu cijenu.

Model.........SEAT ALTEA XL 1.6 TDI Style

Tip motora.................4-cilindarski dizelZapremina.................1.598 cm3Snaga.......................105 KSObrtni moment...........250 od 1.500 – 2.500 0/minMjenjač.....................5-stepeni manuelniMaksimalna brzina.....185 km / hUbrzanje 0-100 km/h...12.3 sPotrošnja goriva...........5,9 / 4,2 / 4.9 l/100 km

Bonus video: