Besplatan parking i 1.000 eura za vlasnike eko automobila

Građani Srbije koji odluče da kupe automobil koji oslobađa malu emisiju štetnih gasova dobiće subvenciju od 1.000 eura i besplatno parkiranje u 14 gradova.
0 komentar(a)
Pežo 207, Foto: Arhiva Vijesti
Pežo 207, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.03.2011. 14:16h

Građani Srbije koji odluče da kupe automobil koji oslobađa malu emisiju štetnih gasova dobiće subvenciju od 1.000 eura i besplatno parkiranje u 14 gradova, najavilo je Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja republike Srbije, prenosi Beta.

Državni sekretar tog ministarstva Bojan Đurić rekao je agenciji Beta da bi te mjere, kojima su omogućene subvencije u cilju smanjenja emisije štetnih gasova, trebalo da stupe na snagu za nekoliko nedjelja i odnosiće se na najprodavanije automobile u Srbiji i Evropi.

"To su mali gradski automobili, kao što su 'pežo 207', 'fijat punto' i 'polo'", kazao je Đurić.

Kako je naveo, mali gradski automobili su inače najprodavaniji, ali za subvencije postoji uslov da takav automobil mora da ima emisiju ugljen-dioksida manju od 100 grama po pređenom kilometru.

Upitan o pristupačnosti cijena automobila sa malom emisijom štetnih gasova na srpskom tržištu, Đurić je naveo da se prosječna cijena kreće od 10.000 do 13.000 eura i da će uz subvencije biti omogućena ušteda od deset odsto.

"Kada subvencijama od 1.000 eura dodamo i 'Eco friendly' sertifikat koji omogućava besplatno parkiranje u 14 gradova u Srbiji, popust na kasko i lizng - dobijate kompletan paket", kazao je Đurić.

Prema njegovim riječima, "zlatna (godišnja) parking karta u Novom Sadu iznosi 60.000 dinara i sve kada se sabere je dobra prilika za kupovinu lijepog automobila koji ima i veoma dobar odnos ka životnoj sredini, jer zagađuje 50 odsto manje nego jedan prosječan automobil".

"Ako odete na Adu Ciganliju vidjećete da je tamo parking duplo jeftiniji za hibridna vozila nego za sva druga. Beograd je grad koji ima sluha za ovakve projekte i mi očekujemo da je ovih 14 gradova samo početak", istakao je Đurić.

Kako je rekao, besplatan parking nije veliki udar na budžet lokalnih parking servisa s obzirom da je u Srbiji prošle godine prodato oko 60 takvih automobila.

Subvencije u vrijednosti od 1.000 eura biće dodijeljene posredstvom Fonda za zaštitu životne sredine, a Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja pokrenulo je akciju besplatnog parkiranja 'Eco friendly'.

Bonus video: