PLANIRANO POSTAVLJANJE U VIŠE GRADOVA

Telekom i Adriatic Properties predstavili prvi punjač za e-automobile u Crnoj Gori

Postavljanjem sistema za punjenje električnih automobila (e-mobilnost) širom zemlje, Crna Gora će se istovremeno upisati i na regionalnu interaktivnu mapu za električna vozila Puni.hr
6332 pregleda 0 komentar(a)
Punjač dostupan svim građanima, Foto: Telekom
Punjač dostupan svim građanima, Foto: Telekom

Nakon pametnog parkinga i klupa, pametnih sistema za navodnjavanje i monitoring kvaliteta vazduha i nivoa buke, Crna Gora je dobila javni punjač za električne automobile. Tehničko rješenje razvio je Crnogorski Telekom, a prvi punjač u našoj zemlji postavljen je na Svetom Stefanu i u vlasništvu je kompanije Adriatic Properties pod kojom posluje luksuzni rizort "Aman Sveti Stefan".

Kako je saopšteno iz Telekoma, ovakvi punjači će do juna biti postavljeni i u Žabljaku, Pljevljima, Cetinju i Tivtu. Ideja je, objašnjavaju iz ove kompanije, da se stvore uslovi da se električnim automobilom obiđe cijela Crna Gora, bez bojazni da će automobil tokom vožnje ostati bez struje.

"Crnogorski Telekom je pionir u razvoju i primjeni pametnih rješenja u zemlji, a postavljanjem ekosistema punjača za električne automobile nadograđujemo koncept pametnog grada, koji Telekom implementira kao predvodnik procesa digitalizacije u zemlji. Osim što podstiče inovacije u privatnom sektoru, vjerujemo da je ovo značajan doprinos održivom razvoju Crne Gore, jer u isto vrijeme podstiče razvoj turizma i čuva životnu sredinu. Važno je napomenuti da Telekom pored instalacije električnih punjača nudi i softver koji omogućava registraciju korisnika, udaljeno upravljanje e-stanicom, statistiku i monitoring, a po potrebi i naplatu usluge punjenja", kazao je Vuk Vukašinović, ekspert za razvoj softverskih rješenja u Crnogorskom Telekomu.

Punjač nije rezervisan samo za goste hotela, već je dostupan svim građanima. Vlasnici električnih automobila treba da zatraže karticu neophodnu za aktivaciju punjača na ulazu u parking ispred ostrva "Sveti Stefan". Iz kompanije Adriatic Propreties ovom prilikom naglasili su da je održivi razvoj i očuvanje životne sredine važan dio njihove poslovne vizije:

"Održivi razvoj i očuvanje životne sredine važan je dio naše poslovne vizije kako zbog poštovanja lokaliteta na kom poslujemo tako zbog budućih generacija. Imajući u vidu naša partnerstva i saradnju sa renomiranim brendovima kao što je hotelski brend “Aman” i svjetski poznati lanac restorana japanske kuhinje “Nobu”, prepoznali smo potrebu da odgovorimo zahtjevima najsavremenijih trendova. Investirali smo u nabavku električnog punjača za automobile kako bismo ne samo našim gostima već i prolaznicima i građanima Crne Gore omogućili korištenje ovog ekološki prijateljskog izvora napajanja. Takođe smatramo da elitni turizam ne predstavljaju samo luksuzni hoteli, restorani, vrhunska usluga vec i ovakve stvari koje predstavljaju dopunu svemu prethodno navedenom, ali i šalju jasnu poruku da svi zajedno želimo da se još bolje i čvršće pozicioniramo na mapi evropskog i svjetskog elitnog turizma", izjavila je Sanja Miljanić PR i marketing menadžer komapnije Adriatic Properties.

Rukovodilac programa e-mobilnosti u Hrvatskom Telekomu (HT), Dino Novosel, smatra da će pionirski poduhvat pokrenuti lavinu inicijativa sličnog karaktera, s obzirom na karakteristiku crnogorskog priobalja, koje je izuzetno turistički orjentisano.

"Vjerujem da je Crnoj Gori od interesa privući jednu višu kategoriju gostiju, kojih ima sve više na jadranskoj obali“, kazao je Novosel.

Postavljanjem sistema za punjenje električnih automobila (e-mobilnost) širom zemlje, Crna Gora će se istovremeno upisati i na regionalnu interaktivnu mapu za električna vozila Puni.hr. Zahvaljujući tome, turisti iz cijele Evrope obilazak Mediterana mogu da nastave i u našoj zemlji, sigurni da će imati podršku za punjenje automobila tokom cijelog putovanja.

E-automobili nisu budućnost već sadašnjost, a za njihovo aktivno korišćenje neophodna je adekvatna infrastruktura. Zato Crnogorski Telekom kao lider u oblasti razvoja informaciono- komunikacionih tehnologija (ICT), intezivno radi na osmišljavanju pametnih rješenja za crnogorsko tržište, a privatnom i javnom sektoru nudi ekspertizu u njihovoj implementaciji.

Preporučujemo za Vas