VLADA OHRABRUJE GRAĐANE NA KUPOVINU ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

Norveška: Prvi put veća prodaja električnih vozila od onih na benzin i dizel

Cilj vlade ove skandinavske države, ironično jedne od najvećih izvoznica nafte, jeste prestanak prodaje konvencionalnih putničkih automobila do 2025. godine
2001 pregleda 0 komentar(a)
Stanica za punjenje električnih automobila u Oslu, Foto: Shutterstock
Stanica za punjenje električnih automobila u Oslu, Foto: Shutterstock

Broj prodatih električnih automobila u Norveškoj prvi put je prešao ukupni broj prodatih automobila na benzin i dizel, prenosi CNN.

Procenat prodatih električnih automobila u ukupnom broju prodatih vozila iznosi 58,4 posto. Ovo je podatak koji samo potvrđuje status Norveške kao avangardne zemlje u prihvatanju ekološki prihvatljivih vozila, piše portal Klix.ba.

Cilj vlade ove skandinavske države, ironično jedne od najvećih izvoznica nafte na svijetu, jeste prestanak prodaje konvencionalnih putničkih automobila do 2025. godine.

Norveška vlada ohrabruje svoje građane na kupovinu električnih vozila, a kroz oslobađanje od PDV-a i poreza na izduvne gasove. Vlasnici električnih vozila plaćanju jeftiniji parking, putarinu i trajekte.

Samo u martu 2019. u zemlji je registrovano 18.375 novih automobila, a od tog broja njih 10.732 su električna vozila, kaže se u saopštenju norveškog Savjeta za putni promet. Spomenuti broj predstavlja dvostruki rast u odnosu na mart 2018. godine.

Teslin Model 3 je najprodavaniji sa brojem od 5.315 registrovanih jedinica. Zanimljivo je da broj registrovanih hibridnih vozila pada u odnosu na 2018.

Preporučujemo za Vas