Dizajner Jaguara: Ne možete sve da radite na displeju

“Morate da budete u stanju da se snađete u svom automobilu bez skretanja pogleda sa puta duže od milisekunde”
1674 pregleda 0 komentar(a)
Jan Kalam, Foto: Jaguar
Jan Kalam, Foto: Jaguar
Ažurirano: 07.05.2019. 13:46h

Proizvođači modernih automobila takmiče se u tome ko će staviti veći centralni displej u svoje modele. Oni pravdaju ovu praksu time što klijenti traže sve više informacija i stalnu povezanost sa internetom, što zahtijeva i odgovarajući prikaz na kome se te informacije mogu očitavati. Informaciono zabavni uređaji su sveti gral moderne automobilske industrije. Displeje možemo da nađemo posvuda u kabini: umjesto instrument table, na centralnoj konzoli, umjesto krovišta, pa čak i na upravljaču.

Ali, ima i onih koji se protive ovim trendovima, poput direktora dizajna u Jaguaru Jana Kalama. Kada su ga nedavno pitali hoće li u svoj automobil staviti veliki ekran od 12 inča poput ajpeda, on je rekao da ako se bude on pitao – neće. Stručnjak za dizajn koji već 20 godina radi u Jaguar Lend Roveru, i koji je osvježio njihovu paletu modelima kao što su XJ i novi F-tajp, na predstavljanju osvježene sportske limuzine XE u Njujorku, kritikovao je ogromne ekrane osjetljive na dodir – nešto što je Tesla Motors uveo u modelu S, a sada se pojavljuje širom industrije.

“Ako vozite 80-90 milja na sat (130 -145 km/h) - a to možete legalno da radite u mnogim zemljama - ne želite da se bavite ajpedom u potrazi za funkcijom pomjeranja retrovizora ili da podešavate sjedišta na taj način”, kazao je Kalam.

“Morate da budete u stanju da se snađete u svom automobilu bez skretanja pogleda sa puta duže od milisekunde”.

Jaguar XE ima sistem sa dva ekrana, ​​as glavnim informacijama na gornjem i nešto sporednijim funkcijama, kao što je kontrola klime, na donjem displeju. Takođe, ovi displeji imaju takozvane taktilne kontrole, koji na pritisak vozaču odgovaraju mehaničkom reakcijom, da bi vozačima pružio prirodan osjećaj da su nešto pritisli, kazao je Kalam.

Rekordni ekran od 49 inča

Na velikim sajmovima elektronike mogu se svake godine vidjeti sve luđa rješenja, bar što se elektronskih naprava tiče. Kineski startap proizvođač automobila Biton prošle godine napravio je najveći automobilski ekran na svijetu i predstavio ga u svom konceptnom električnom SUV-u. Ogromni displej mjeri 49 inča u dijagonali (125 cm) i proteže se preko cijele prednje armaturne ploče. Osim toga, oni su stavili i ekran na upravljaču. Kao da to nije bilo dovoljno, u Bitonu su pomenuli i praćenje zdravlja putem senzora u vozilu, uključujući senzor za težinu u sjedištu.

Bonus video: