BEBE ZAHTIJEVAJU POSEBNE PRIPREME

Putovanje sa djecom: Bez teške hrane pred put

Na put je najbolje krenuti u ranim jutarnjim časovima, jer su tada vozač i putnici najodmorniji
1759 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pored pripreme automobila za duže putovanje u ljetnjem periodu, neophodno je pobrinuti se i za zdravlje i komfor vozača i putnika, posebno ako su u pitanju djeca.

Na put je najbolje krenuti u ranim jutarnjim časovima, jer su tada vozač i putnici najodmorniji. Vozač neće biti dugo u dobrom stanju ako ne pravi pauze na svakih dva do tri sata, a i putnicima će biti naporno. Zato s vremena na vrijeme stanite na bezbjedno mjesto i malo se razgibajte.

“Ako imate djecu pravite češće pauze, koristite svaku priliku da dijete malo protrči, nije loše da u gepeku imate neku loptu ili neki drugi sportski rekvizit, jer dugo sjedjenje nikome ne odgovara”, kaže pedijatar Vesna Strainović Lalović.

Ona preporučuje da za vrijeme pauza uzimate manje obroke lako svarljive hrane i vodu ili osvježavajuća pića. Ako ste u mogućnosti, najbolje bi bilo da za tu namjenu ponesete ručni frižider koji ćete staviti u gepek ili na zadnje sjedište.

Uvijek morate imati neku flaširanu vodu, naročito kada su djeca u pitanju. Djeci treba češće da nudite vodu, jer ona ne znaju da kažu da su žedna, a kad se javi žeđ to je prvi znak da je organizam dehidrirao”.

“Hrana ne treba da bude teška, to treba da budu suvi sendviči sa salamom, šunkom ili malo sira. Djeci tokom vožnje ne treba davati slatkiše, već je bolje ponuditi im jabuku ili bananu.” Pošto ljekari ne praktikuju terapijsku preventivu od mučnine, vožnju treba da prilagodite uslovima puta, i da imate u vidu da to što brza vožnja u krivinama ne smeta vama kao vozaču, ne znači da ne utiče na želudac putnika. Situaciju ćete popraviti provjetravanjem vozila, tako što ćete malo spustiti stakla na prozorima.

“Prije nego što krenete na put ne smijete djetetu da date neki težak mastan obrok ili mnogo mlijeka, kao ni voćne sokove, jer sve to može da izazove mučninu i povraćanje. Ako je dijete gladno, dajte mu neke suve grickalice uz malo vode i ne bi trebalo da bude problema. Takođe, dijete uvijek treba da gleda u pravcu kretanja vozila”, savjetuje doktorka Strainović Lalović.

Ako krećete na duži put treba da ponesete presvlaku za djecu u slučaju da se oznoje ili prospu nešto na sebe. Kretanje na put u noćnim satima se ne preporučuje, jer je tada organizam biološki predodređen za odmor. Ako vam se prispava, zapamtite da kafa i energetski napici samo kratkotrajno djeluju. Kada osjetite da su vam kapci teški, ne rizikujte, već stanite pored puta i odspavajte makar pola sata.

Na kraju, savjetujemo da prilagodite brzinu i ne nervirate se zbog gužvi, jer je vaš godišnji odmor počeo samim sjedanjem u auto, pa ne treba da žurite i rizikujete.

Obezbijedite zabavu

Djeci će na dužim putovanjima da bude dosadno, pa se pobrinite da im obezbijedite neki vid zabave. Ponesite njihove omiljene igračke, smislite neke igre, kao što su zagonetke ili pogađanje pojmova, koja će zabaviti i vas.

Možete da ponesete i savremena sredstva za zabavu kao što su tablet računari, ali njih dijete nikako ne treba da koristi na krivudavim putevima.

Bebe zahtijevaju posebne pripreme

Ako imate bebu, očekuju vas nešto zahtjevnije pripreme za put. Ponesite dovoljno pelena za jednokratnu upotrebu. Obavezno se zaustavljajte kada presvlačite ili hranite bebu. Nikada to nemojte da radite dok je automobil u pokretu. Ne zaboravite vlažne i papirne maramice i prokuvanu vodu za piće.

Takođe, ponesite i adaptiranu mlječnu formulu, ako je vaša beba koristi, kao i odgovarajuće kašice, ako je beba nešto starija. Ponesite više sterilisanih flašica, za onoliko obroka koliko bi beba trebalo da ima u toku puta.

Obavezno spakujte nekoliko presvlaka za bebu, jer može da bljucne, da se isprlja hranom, ili joj jednostavno može popustiti pelena. Ukoliko put traje duže od šest sati, obavezno napravite kombinaciju tople i laganije odjeće, jer kako vas može mučiti vrućina u toku puta, tako vas može iznenaditi i hladni talas.

Ako vaše dijete rado koristi cuclu, obavezno je ponesite. Biće vam potrebne i portiklice, šolja ili plastične čaše, kao i neka zvečka ili druga omiljena bebina igračka.

Ponesite i par plastičnih flaša sa običnom vodom, jer nekada maramice nijesu dovoljne da obrišu bebu kada bljucne, umaže se hranom, ili se ukaki. U toku puta povremeno je umivajte i osvježite vodom.

Redovno pravite pauze, na svakih par sati, a kada se zaustavite u nekom hladu izvedite bebu iz kola. I njoj će prijati da izađe na svjež vazduh. Starija deca će i sama tražiti da se zaustavljate, jer im je put dosadan i zamoran. Pustite dijete da se protegne, malo se poigrajte, ali ne radite to blizu saobraćajnice, jer bi tako ugrozili bezbjednost.

Tokom vožnje umjereno koristite klima uređaj, otvore usmjerite prema krovu. Možete s vremena na vrijeme i da otvarite prozore i provjetrite auto, ali tada vodite računa da beba ne budu direktna izložena udaru vazduha, ali ni suncu.

Koliko god je to moguće ispoštujte bebine potrebe i navike kad je u pitanju spavanje ili hranjenje.

Nikada ne ostavljajte dijete samo u vozilu, čak iako tvrdo spava. Nabavite štitnike za stakla. Tako ćete zaštititi bebu od sunčevih zraka i toplote.

Bez obzira što bebe tokom putovanja često spavaju, one i tada treba da ostanu u svom posebnom sjedištu, a to važi i za stariju djecu koja koriste dodatke za sjedišta, takozvane bustere. Svi putnici u automobilu u svakom trenutku treba da budu vezani sigurnosnim pojasom.