Elektronika pati na vrućini

Kada temperatura u hladu dostigne 38 stepeni, čak ni najmoderniji automobili nijesu imuni na pregrijavanje
3329 pregleda 2 komentar(a)
Ekstremno širenje i skupljanje uzrokuje pukotine na štampanoj ploči, Foto: Ingram Publishing
Ekstremno širenje i skupljanje uzrokuje pukotine na štampanoj ploči, Foto: Ingram Publishing

Ekstremno visoke temperature koje vladaju ovih dana donose probleme ne samo ljudima, već i vozilima.

Kada temperatura u hladu dostigne 38 stepeni, čak ni najmoderniji automobili nijesu imuni na pregrijavanje. Do prije par decenija, “kuvanje hladnjaka” tokom ekstremno vrelih dana često je primoravalo vozače da prave duže pauze. Danas, rashladna tečnost više nije slaba tačka automobila, već elektronika, a problemi na ovom polju često mogu da znače i kraj puta. Eksperti njemačkog tijela za tehničku kontrolu TUV SUD savjetuju vozače kako da spriječe probleme i na šta putnici treba da obrate pažnju kad temperature počnu da rastu.

Vazdušni jastuci, ABS, ESP, kontrolne jedinice motora (ECU) – moderni automobili su pretrpani elektronskim sistemima. Pošto je veliki broj ovih uređaja vitalan za bezbjednost, kada se pojavi greška, vozač je često primoran da zaustavi vozilo i odvede ga u servis prije nego što nastavi putovanje. Kada temperature porastu preko 35 stepeni Celzijusa, vozači pored toga što treba da brinu o sopstvenom zdravlju, već treba i da ohlade svoje automobile. Da bi u tome uspjeli, treba da redovno provjeravaju nivo svih tečnosti i da parkiraju u hladovini kad god je to moguće, a tako će pomoći i elektronici. Iako su djelovi elektronike i elektrike napravljeni da izdrže temperature između -40 i +85 stepeni Celzijusa, to nekad nije dovoljno.

“Temperature ispod haube mogu da narastu i do 100 stepeni kada je auto parkiran na suncu, zbog čega trpe poluprovodnici i ostale komponente “, upozorava Eberhard Lang iz TUV SUD.

Parkiranje

Tokom ljetnjih vrućina, nastojte da automobil što češće parkirate u hladu. Pregrijavanje elektronskih komponenti je najopasnije kada vozilo nije u pokretu. Ako temperatura ispod haube naraste do blizu 100 stepeni Celzijusa, dolazi do termičkog širenja na elektronskim štampanim pločama. Kada nakon toga dođe do iznenadnog hlađenja koje dolazi na primjer od protoka vazduha kada pokrenete automobil, na štampanim pločama se javljaju minijaturne pukotine. Otkaz kontrolne jedinice znači da automobil više nije u voznom stanju. Zato je uvijek bolje da na ekstremnim vrućinama parkirate vozilo u javnoj garaži nego da ga ostavite na suncu. “Ovo je naročito važno da uradite nakon dužih putovanja ili nakon vožnje u brdskim uslovima, kada se elektronika dramatično zagrijava “, savjetuje Lang. Kada parkirate u hladu, provjerite da li će vozilo kasnije tokom dana da bude izloženo suncu.

Gužve

Elektronske komponente se takođe pregrijavaju kada je vozilo zaglavljeno u saobraćajnoj gužvi u dužim vremenskim periodima, kao što je dugo stajanje na granici ili u gužvama tokom ljetnje sezone. U takvoj situaciji će da popuste sistemi koji su ranije imali oštećenja ili su oslabili. “Kada stojite na suncu duže vrijeme, najbolje je da ugasite motor”, savjetuje Lang, “jer rad motora generiše dodatnu toplotu pod haubom.

Održavanje

Za dobro funkcionisanje svih sistema u automobilu treba ga dobro održavati i provjeravati nivo svih tečnosti. Pravilno održavanje podrazumijeva i da makar jednom godišnje provjerite klima uređaj i ventilacioni sistem automobila.

Urgentna situacija

Kada se elektronika pregrije, u velikom broju slučajeva to znači da ne možete da nastavite vožnju. Na instrument tabli se javlja znak upozorenja i obavještenje da morate da posjetite servis. Za razliku od kuvanja hladnjaka iz prošlosti, u ovom slučaju vozač ne može da uradi ništa da bi pokrenuo automobil. Čak i kada automobil možete da vozite, nastavak puta sa greškom na elektronici može da bude vrlo rizično. “Ako se upali lampica za vazdušne jastuke, ESP i slične uređaje, obratite se najbližem servisu”, upozorava Lang.

Ulazak

U automobilu koji je izložen suncu temperatura unutar putničke kabine može da poraste i do 80 stepeni. Iz ovog razloga, otvorite sva vrata prije nego što uđete u vozilo, čak i kada imate pomoć klima uređaja. Kada je izlaganje auta suncu u dužem periodu neizbježno, za zašttitu enterijera može da posluži štitnik od reflektujućeg materijala. Ovi štitnici reflektuju sunčeve zrake i pomažu da volan i komandna tabla ostanu nešto hladniji. “Čak i komad običnog kartona koji postavite na vjetrobransko staklo može da snizi temperaturu u enterijeru i do 25 stepeni Celzijusa”, kaže Lang.

Klima uređaj

Uključivanje klime i spuštanje temperature na minimum je greška koju vozači često prave. Ovakvo ekstremno hlađenje pregrijanog vozila je vrlo opasno, posebno za ljude koji imaju problema sa cirkulacijom krvi. “Razlika u temperaturi unutar vozila i spoljašnjosti ne bi smjela da bude preko deset stepeni kada ulazite ili izlazite iz vozila, i tada će oni koji imaju slabu cirkulaciju da budu bezbjedni”, upozorava Lang. Preporučuje se da prilikom polaska spustite prozorska stakla i da temperaturu klima uređaja podesite na 24 stepena, a da prozore zatvorite nakon par minuta. Na taj način će protok vazduha brže da ohladi unutrašnjost.

Dječja sjedišta

Ako dječja sjedišta prekrijete tkaninom svijetle boje spriječićete njihovo pregrijavanje. Budite oprezni kada stavljate dijete u sjedište, jer materijali mogu toliko da se ugriju da dovedu čak i do opekotina djeteta. Uvijek provjerite temperaturu sjedišta prije nego što stavite dijete u njega.

Bonus video: