KOTIRA SE BOLJE OD FORDA I GENERAL MOTORSA

Tesla najvrijednija američka auto kompanija u istoriji

Iako Ford i GM proizvode dva miliona vozila godišnje, a Tesla samo oko 300 hiljada, dionice te kompanije su u vrtoglavom usponu još od oktobra
1595 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

Tesla je postala najvrijednija američka automobilska kompanija u istoriji i na berzi se sada kotira više nego tradicionalni industrijski divovi Ford i General Motors (GM) zajedno.

Iako Ford i GM proizvode dva miliona vozila godišnje, a Tesla samo oko 300 hiljada, dionice te kompanije su u vrtoglavom usponu još od oktobra, kad je zabilježila frapantnu dobit i najavila tržišno lansiranje električnog kompakta Model Y mjesecima prije planiranog roka, prenosi Capital.ba.

Iza svega stoji ekscentrični investitor, inženjer i pronalazač Elon Musk, koji je odrastao u Južnoj Africi, da bi kao 17-godišnjak emigrirao u Kanadu i zatim se stacionirao u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Njegova lična vizija nije tek poslovna i zemaljska, nego i svemirska: misija mu je da izvede revoluciju u saobraćaju na zemlji i u galaksiji, smanjenje globalnog otopljenja kroz održivu proizvodnju i potrošnju energije, kao i smanjenje rizika istrebljenja ljudske rase putem kolonizacije drugih planeta.

Pored Tesle, Musk je osnivač i investitor SpaceXa, OpenAI-ja, Neuralinka, Boring Companyja, kao i saosnivač SolarCityja i PayPala.

Bogatstvo jednog od vodećih svjetskih tehnoloških lidera procjenjuje se trenutno na oko 30 milijardi USD, a najveći dio tog kolača uglavnom je povezan s impresivnim razvojem Tesle.