RAST ISPORUKE AUTOMOBILA

Audi i Folksvagen vide Kinu kao glavnog pokretača oporavka svjetskog tržišta

Njemački proizvođači automobila objavili optimistične podatke o svojim performansama na kineskom tržištu, dok je rast na ostalim glavnim tržištima ostao ispod nivoa od prethodne godine

2695 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kinesko tržište nastavilo je da oslobađa potencijal za evropske multinacionalne kompanije, koje su se postepeno oporavljale od ranog uticaja pandemije koronavirusa, objavila je China Global Television Network Corporation (CGTNC).

Kako navodi ta televizija, tokom protekle nedjelje njemački proizvođači automobila su objavili optimistične podatke o svojim performansama na kineskom tržištu, dok je rast na ostalim glavnim tržištima ostao ispod nivoa od prethodne godine.

Grupa Audi je u petak saopštila da su isporuke automobila u Kini u prva tri kvartala porasle 4,4 odsto, u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok su na svim ostalim glavnim tržištima zabilježili dvocifreni pad. Potražnja za automobile Audija, posebno u Kini, je porasla 17,8 odsto u trećem kvartalu, saopštila je ta kompanija.

Folksvagen je takođe objavio da je njegovo najveće tržište, Kina, "ključni pokretač" za oporavak tržišta, jer su isporuke u tu zemlju između jula i septembra porasle tri odsto u odnosu na prošlu godinu. Sveukupno, poslovanje Folksvagena je pod snažnim uticajem zbog pandemije u prvih devet mjeseci, sa 18,7 odsto padom isporuke automobila širom svijeta.

Kineski ekonomski oporavak je ubrzan u trećem kvartalu, u poređenju sa padom u prvom kvartalu i skromnim oporavkom u drugom kvartalu. Prema zvaničnim podacima, kineski BDP je između jula i septembra porastao 4,9 odsto na godišnjem nivou.

Međunarodni monetarni fond nedavno je revidirao prognozu rasta Kine na 1,9 odsto za 2020. godinu. Kineski rast se pozitivno prelivao na azijski region, i na cijene roba i šire učesnike u globalnim lancima vrijednosti, rekao je zvaničnik MMF Džonasan Ostri.

Preporučujemo za Vas