Korak bliže automobilima bez vozača

Honda će ući u istoriju po tome što je kreirala prvo komercijalno vozilo sa trećim nivoom autonomije koje će se pojaviti na auto-putevima

3368 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Honda je najavila kako će do marta sljedeće godine početi sa prodajom modela Legend sa ugrađenim sistemom autonomne vožnje Traffic Jam Pilot, koji će u određenim situacijama preuzeti kontrolu nad vozilom.

Honda će tako ući u istoriju po tome što je kreirala prvo komercijalno vozilo sa trećim nivoom autonomije koje će se pojaviti na auto-putevima, kazali su iz ove kompanije za “Reuters”.

Nivoa autonomije vožnje ima šest - od nultog na kojem vozač u potpunosti upravlja vozilom do petog nivoa gdje vozač uopšte nije potreban, nego je kompjuter u potpunosti odgovoran za upravljanje. U takvim vozilima nema ni potrebe za papučicama gasa i kočnice ili za volanom. Prvi nivo autonomije odnosi se na opcije poput tempomata, održavanja razmaka između vozila, dok drugi nivo uključuje određenu kontrolu nad upravljanjem, ubrzavanjem, usporavanjem i drugim opcijama.

Treći nivo obuhvata još napredniju tehnologiju, pa će automobili sami moći da zaobilaze druga vozila i sami da donose složenije odluke, ali bi vozači i dalje trebalo da budu u potpunosti posvećeni situaciji na putu kako bi reagovali u slučaju problema. Sa četvrtim nivoom autonomije mogu se pohvaliti vozila Wayma koja u djelovima Finiksa, u američkoj državi Arizona, već prevoze ljude putem svog taksi-servisa i to s automobilima u kojima nema vozača. Kompjuter tu ima kontrolu nad vozilom u većini slučajeva, ali u takvim vozilima ljudi i dalje imaju mogućnost da preuzmu kontrolu.

Honda će, dakle, imati treći nivo autonomije, a zeleno svjetlo za proizvodnju Legenda sa Traffic Jam Pilotom dobili su od japanske vlade, pa im je dodijeljen sigurnosni sertifikat zahvaljujući kojem će vlasnici Legenda, a vjerovatno u budućnosti i drugih vozila na putevima, pri saobraćajnim gužvama i slično, upravljanje moći u potpunosti da prepuste računaru u automobilu. Iz japanskog ministarstva infrastrukture, prometa i turizma prilikom najave prvog vozila sa trećim nivoom autonomije izjavili su kako će u budućnosti samovozeći automobili imati veliku ulogu u smanjenju saobraćajnih nesreća, prevozu starijih i unapređenju logistike.

Kompanija Tesla, čija vozila imaju drugi nivo autonomije, nedavno je predstavila beta verziju Full Self-Driving softvera, a video-snimci koje korisnici objavljuju na internetu pokazuju veliki napredak prema potpunoj autonomiji, iako je pitanje kada ćemo na putevima vidjeti vozila kojima će u potpunosti upravljati računari.

Bonus video: