Prodaja automobila u Kini pala zbog nestašice čipova

U Kini su u junu prodata 2,02 miliona vozila, pokazali su podaci Kineskog udruženja proizvođača automobila (CAAM), 12,4 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu

2094 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prodaja automobila u Kini pala je u junu 12,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, objavilo je udruženje proizvođača i ukazalo na globalnu nestašicu poluprovodnika.

Automobilske kompanije širom svijeta bile su prisiljene da smanje proizvodnju zbog nestašice čipova čiji proizvođači teško drže korak sa snažnom potražnjom u periodu oporavka privrede od posljedica pandemije, prenosi Hrportfolio.

U Kini su u junu prodata 2,02 miliona vozila, pokazali su podaci Kineskog udruženja proizvođača automobila (CAAM), 12,4 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci prodato je 12,89 miliona vozila, četvrtinu više nego u istom prošlogodišnjem periodu kada su prodaju zaustavile stroge mjere zatvaranja zbog suzbijanja koronavirusa.

Globalna nestašica čipova pogodila je kinesku proizvodnju u junu, ali s obzirom na opšti oporavak privrede, CAAM je i dalje umjereno optimističan kada je u pitanju domaće tržište automobila, rekao je viši službenik udruge Chen Shihua.

Prodaja vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV), uključujući električna vozila, hibride i vozila s pogonom na vodonikove gorive ćelije, ponovo je snažno porasla, uz više nego udvostručeni broj prodanih vozila, njih ukupno 256 hiljada.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla prodao je u junu na najvećem tržištu automobila u svijetu 33,16 hiljada električnih automobila, koje je i proizveo u azijskom divu.

Kineski proizvođači NEV-ova, poput Nioa, Xpenga i BYD-a, proširuju domaće proizvodne kapacitete, ohrabreni vladinom promocijom zelenijih vozila kako bi se smanjilo zagađenje.

Očekuje se da će u sljedećih pet godina prodaja automobila s pogonom na nove izvore energije u Kini rasti više od 40 odsto godišnje.

Bonus video: