anketa instituta Ifo

Automobilska industrija bolje poslovala u julu

Direktor Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije u Ifo-u, Oliver Falk, kazao je da je potražnja u Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ostala veoma jaka, pri čemu su njihovi pretkrizni nivoi "nadohvat ruke"

4574 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Njemački proizvođači automobila i njihovi dobavljači su u julu poslovali bolje nego prethodnog mjeseca, pokazala je anketa ekonomskog instituta Ifo.

Prema rezultatima ankete, indeks zadovoljstva trenutnim poslovanjem u kompanijama iz automobilskog sektora skočio je u julu na 56,8 poena sa junskih 44,9 bodova, što je najviši nivo od jula 2018. godine.

"Poslovna očekivanja proizvođača vozila u Njemačkoj takođe su porasla, sa 3,6 poena u junu na 6,3 poena prošlog mjeseca", navodi se u saopštenju Ifo-a, prenosi Tanjug.

Direktor Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije u Ifo-u, Oliver Falk, kazao je da je potražnja u Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ostala veoma jaka, pri čemu su njihovi pretkrizni nivoi "nadohvat ruke".

"U Evropi je, međutim, pred nama i dalje dug put u tom pogledu“, dodao je Falk.

U julskoj anketi je 83,4 odsto kompanija navelo da je pogođeno nedostatkom intermedijarnih proizvoda u odnosu na 64,7 odsto u aprilu.

"Proizvođači vozila i njihovi dobavljači trpe zbog nestašica komponenata u predprodukciji, što uzrokuje obustave proizvodnje. Vjerovatno će uska grla, naročito u snabdjevanju poluprovodnicima, i dalje trajati“, smatra Falk.

Zbog toga, kako je objasnio, dobavljači svjesno povećavaju zalihe, dok su zalihe gotovih putničkih automobila, s druge strane, niske.

Prvi put od decembra 2018. godine njemačke automobilske kompanije planiraju da povećaju radnu snagu.

Taj pokazatelj je porastao sa minus 19,3 poena u junu na plus 5,2 poena u julu.

Potražnja za automobilima je prošlog mjeseca neznatno povećana, pri čemu se indeks popeo na 27,5 bodova sa junskih 16,8 poena.

Iskorišćenost kapaciteta se zadržala na nivou prije krize. Anketirane kompanije su u julu bilježile iskorišćenost kapaciteta od 84,7 odsto, naspram pada na istorijski minimum od 44,1 odsto u aprilu prošle godine.

Preporučujemo za Vas