Pod istragom 30 miliona vozila

Pod lupom će se naći vozila 20-ak kompanija, uključujući Honda Motor, Ford Motor, Toyota Motor, General Motors, Nissan Motor, Subaru, Tesla, Ferrari, Nissan Motor, Mazda, Daimler, BMW Chrysler (sada dio Stellantisa NV), Porsche Cars i Jaguar Land Rover

16376 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američka uprava za sigurnost saobraćaja (NHTSA) odlučila je da provjeri 30 miliona vozila zbog potencijalno neispravnih vazdušnih jastuka japanske firme Takata, pokazuje dokument vlade.

NHTSA je s analizom krenula prošlog petka, a obuhvatiće američke modele vozila proizvedenih od 2001. do 2019. godine, prenosi SEEbiz.

Pod lupom će se naći vozila 20-ak kompanija, uključujući Honda Motor, Ford Motor, Toyota Motor, General Motors, Nissan Motor, Subaru, Tesla, Ferrari, Nissan Motor, Mazda, Daimler, BMW Chrysler (sada dio Stellantisa NV), Porsche Cars i Jaguar Land Rover.

Uprava je obavijestila proizvođače automobila o istrazi, ali ne i javnost.

Autokompanije u nedjelju nijesu željele da komentarišu informaciju o istrazi u očekivanju saopštenja za javnost ili nijesu odmah odgovorile na zahtjeve za komentarom. NHTSA je odbila da komentariše.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je u proteklih deset godina opozvano više od 67 miliona vazdušnih jastuka koje je proizvela Takata, a u svijetu više od 100 miliona, u najvećem sigurnosnom opozivu proizvoda u istoriji provjera.

Jastuci su opozvani zato što u rijetkim slučajevima mogu 'ispaliti' u okolinu komadiće metala, što može biti smrtonosno.

U svijetu je do sada zabilježeno najmanje 28 smrtnih slučajeva povezanih s Takatinim neispravnim vazdušnim jastucima, uključujući 19 u SAD-u, te više od 400 povreda.

U SAD-u je prijavljeno 16 smrtnih slučajeva u Hondinim vozilima, dva u Fordovima i jedan u BMW-ovom. Ostali smrtni slučajevi zabilježeni su u Hondinim vozilima u Maleziji, Brazilu i Meksiku.

NHTSA je početkom godine saopštio da je od 67 miliona opozvanih jastuka otprilike 50 miliona popravljeno ili je problem riješen na drugi način.

Vozila obuhvaćena novom istragom imaju vazdušne jastuke s eksikatorom, a nijesu zabilježeni slučajevi probijanja karoserije vozila u vožnji s takvim vazdušnim jastucima, bilježi američka uprava za sigurnost saobraćaja, prema dokumentu.

Istraga će zahtijevati opsežne informacije o Takatinim proizvodnim procesima i istraživanje vazdušnih jastuka na terenu.

Bonus video: