Folksvagen očekuje veću štetu od rata nego od pandemije

Folksvagen je formirao radnu grupu za analizu neposrednih posljedica rata po nabavke, kao i za krizne scenarije

2703 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski rat u Ukrajini evropskoj ekonomiji može da napravi veću štetu od pandemije, posebno ako potraje, rekao je direktor kompanije Folksvagen Herbert Dis za izdanje Fajnenšel tajmsa od četvrtka.

Dugoročno narušeni globalni lanci snabdijevanja će najvjerovatnije da dovedu do ogromnog povećanja cijena i nestašice energenata, upozorio je direktor najvećeg evropskog automobilskog koncerna.

"To za evropsku i njemačku privredu može da bude veliki rizik".

Dis je pristalica "maksimalnih sankcija" protiv Rusije, ali se zalaže i za pregovore. Folksvagen je prošle nedjelje prekinuo poslovanje u Rusiji. Kompanija ima fabrike u Kalugi i u Nižnjem Novgorodu.

Rat je u mnogim državama već usporio proizvodnju automobila.

U Folksvagenovim pogonima u Cvikauu, Volfsburgu i Hanoveru rad je i ranije povremeno stajao zbog nedostatka komponenti, a posebno čipova, za vrijeme pandemije. Rat sada izaziva poremećaje na tržištu sirovina čije cijene rastu, kao i cijene energenata.

Folksvagen je formirao radnu grupu za analizu neposrednih posljedica rata po nabavke, kao i za krizne scenarije.

"Rat u Ukrajini nas je sve uznemirio," napisali su u pismu zaposlenima šef nabavke Murat Aksel, direktor za ljudske resurse Gunar Kilian i predsjednica radničkog savjeta Daniela Kavalo.

"Nakon ruskog napada na Ukrajinu, mi u Folksvagenu se nadamo brzom prekidu borbi i povratku diplomatiji."

Bonus video: