podaci udruženja za putnička vozila

Prodaja putničkih automobila u Kini bilježi rast

Proizvodnja putničkih vozila u Kini iznosila je 2,16 miliona komada u julu, što je porast od 41,6 odsto na godišnjem nivou.

3608 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kinesko tržište putničkih vozila zabilježilo je snažan rast u julu uz rast prodaje i proizvodnje, pokazali su danas objavljeni industrijski podaci.

Oko 1,82 miliona putničkih automobila prodato je putem maloprodajnih kanala u julu, što je 20,4 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja relativno visok rast u poređenju sa onim u protekloj deceniji, pokazali su podaci Kineskog udruženja za putnička vozila, prenosi Sinhua.

Proizvodnja putničkih vozila u Kini iznosila je 2,16 miliona komada u julu, što je porast od 41,6 odsto na godišnjem nivou. Unapređenje logistike i lanaca snabdijevanja, povećana poslovna aktivnost, niz mjera u korist potrošača, između ostalih faktora, doprinijeli su širenju tržišta automobila, saopštilo je udruženje.

Kina je krajem maja objavila da će prepoloviti porez za kupovinu putničkih vozila čija cijena ne prelazi 300.000 juana (oko 44.389 američkih dolara) i sa motorima od 2 litra ili manjim.

Smanjenje poreza trajaće od 1. juna do kraja godine. Velike automobilske kompanije su takođe pojačale svoje promotivne aktivnosti u julu kako bi se suprotstavile preprekama koje su pretrpjele ranije ove godine zbog novih talasa kovida-19, kako bi ispunile svoje godišnje ciljeve, navodi udruženje.

U julu je maloprodaja novih energetskih vozila (NEV) u Kini porasla za 117,3 odsto na godišnjem nivou na oko 486.000 komada. U prvih sedam mjeseci, prodaja NEV-a iznosila je 2,73 miliona komada, što je naglo poraslo za 121,5 odsto na godišnjem nivou, pokazuju podaci. Automobilsko udruženje je ukazalo da su poboljšanje ponude i rastuće cijene nafte podstakli tržište NEV-a.

Iako nije sezona, očekuje se da će ukupno tržište putničkih automobila u avgustu imati visok godišnji rast i proizvodnje i prodaje. Putničko-automobilsko udruženje takođe je predvidelo stabilna tržišna očekivanja u avgustu jer će mjere smanjenja poreza na kupovinu automobila postepeno davati efekte.