Centar za istraživanje automobila

Električni automobili brže poskupljuju od onih sa klasičnim motorom

Kataloška cijena 15 najpopularnijih e-automobila u avgustu bila je za 14,5 odsto viša nego godinu dana ranije, što je značilo prosječno poskupljenje od 5.385 eura

5163 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dok je inflacija u Njemačkoj neuobičajeno visoka, novi električni automobili poskupljuju brže nego oni sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, pokazalo je jedno istraživanje.

Kataloška cijena 15 najpopularnijih e-automobila u avgustu bila je za 14,5 odsto viša nego godinu dana ranije, što je značilo prosječno poskupljenje od 5.385 eura, naveo je Centar za istraživanje automobila. Cijene najprodavanijih vozila na fosilna goriva porasle su, u isto vrijeme, za 12,5 odsto.

Država je razliku u cijenama između ekološki prihvatljivijih e-automobila i onih sa klasičnim motorom smanjivala subvencijama.

Subvencije za plag-in hibride prestaju krajem godine, a modeli kojih još ima u zalihama rasprodaju se uz relativno visoke popuste.

Stručnjak za automobile Ferdinand Dudenhefer očekuje dalja poskupljenja zbog većih troškova nabavke poluprovodnika i specifičnih sirovina, na primjer u proizvodnji baterija.

Državni podsticaji, rekao je, nisu dovoljni da cijene stanu. Do jeseni sledeće godine, naveo je Dudenhefer, 2,5 milijardi eura iz saveznog budžeta će biti potrošeno, što znači da će se urušiti tržište, posebno malih i kompaktnih električnih automobila.

Niko, rekao je, zbog infacije neće da potroši 35.000 eura na mali automobil na baterije. Vlada i ministar privrede Robert Habek takoreći isključuju e-automobile iz struje, kaže Dudenhefer.

Kada je riječ o luksuznim automobilima, njihovi kupci su manje osjetljivi na promjenu cijena i plaćaju iz sopstvenog džepa.