Audi očekuje pad prodaje u Evropi

Pošto su pandemija, nedostatak poluprovodnika i kašnjenja u lancima snabdijevanja duže vrijeme usporavali proizvodnju automobila, knjige narudžbina su sada prilično popunjene

2145 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njemački proizvođač automobila Audi koji pripada grupi Folksvagen (Volkswagen) predosjeća "prve znakove" pada narudžbina u Evropi.

Šef Audija Markus Disman rekao je za Ziddojče cajtung od srijede da kompanija još ne mora da spušta svoje prognoze, ali i da se "nešto dešava, ništa nije isključeno".

Poslovodstvo o tome raspravlja.

"Nisam sklon brizi, ali me trenutna situacija svakako navodi na razmišljanje", dodao je on.

Pošto su pandemija, nedostatak poluprovodnika i kašnjenja u lancima snabdijevanja duže vrijeme usporavali proizvodnju automobila, knjige narudžbina su sada prilično popunjene.

Šef Audija je rekao da trenutno ne stižu da zadovolje tražnju, ali i da se postavlja pitanje kako će stvari izgledati sledeće godine.

Rat zabrinjava ljude, suzdržavaju se od kupovina, jer visokoj inflaciji može da se pridruži recesija.

"Druge firme u grupi bi mogle da proizvode automobile sa unutrašnjim sagorijevanjem nekoliko godina duže nego što je planirano ako energetska situacija ostane ista u narednim godinama", rekao je Disman, koji je i član upravnog odbora grupe Folksvagen.

Audi, međutim, od 2033. namjerava da proizvodi automobile sa unutrašnjim sagorijevanjem isključivo u Kini, a inače samo električne.

"Cijena struje u Njemačkoj i Evropi je možda sada porasla, ali nećemo zbog toga mijenjati strategiju," istakao je Disman.

Bonus video: