Kineski automobilski brendovi osvajaju rusko tržište

Prodaja putničkih automobila kineskih brendova, uključujući Haval, Čeri i Gili skočila na 16.138 jedinica u novembru, što je gotovo dva puta više od 8.235 jedinica u januaru

4799 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineski automobilski brendovi učestvuju sa skoro jednom trećinom na ruskom auto tržištu.

Podaci koje je objavila agencija Rojters, pokazuju da je ovaj sektor više od bilo kog drugog izložen rastućem uticaju Kine na rusku ekonomiju nakon odlaska zapadnih kompanija.

Prodaja novih putničkih i lakih komercijalnih vozila u Rusiji pala je na godišnjem nivou za oko 61 odsto, jer zapadne sankcije Moskvi ograničavaju pristup ruskim kompanijama nekim materijalima, a pad tražnje i visoke cijene dodatno opterećuju ovaj sektor.

Međutim, prodaja putničkih automobila kineskih brendova, uključujući Haval, Čeri i Gili je skočila na 16.138 jedinica u novembru, što je gotovo dva puta više od 8.235 jedinica u januaru, pokazuju podaci ruske analitičke agencije Autostat.

Prodaja novih putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila u Rusiji je u novembru bila 46.403 jedinica, objavilo je Udruženje evropskih preduzeća (AEB). Ukupna prodaja u ovoj godini bi trebalo da dostigne oko 600.000 komada.

Ruski proizvođači drže segment jeftinijih automobila s cijenama od oko 23.961 dolara, a kineski osvajaju tržišnu s cijenama iznad 40.000 dolara koju su držale zapadne kompanije koje su obustavile poslovanje ili napustile Rusiju nakon agresije na Ukrajinu.

Bonus video: