Njemački sud odbacio tužbu Grinpisa u vezi sa Folksvagenom

Regionalni sud u Braunšvajgu presudio je da VW postupa u skladu sa zakonom, javila je njemačka novinska agencija DPA

1752 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemački sud je odbacio tužbu kojom je ekološka grupa "Grinpis" htjela da primora proizvođača automobila Folksvagen da 2030. godine prestane da prodaje vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Ta građanska tužba je u nizu istovetnih koje su podnijeli aktivisti za klimatske promjene, uključujući jednu protiv proizvođača luksuznih automobila BMW, koja je odbačena prošle nedjelje, prenosi N1.

Regionalni sud u Braunšvajgu presudio je da VW postupa u skladu sa zakonom, javila je njemačka novinska agencija DPA.

Proizvođač automobila je pozdravio presudu, a „Grinpis“ najavio žalbu.

„Kompanije poput Folksvagena koje štete klimi, imaju odgovornost da mnogo brže smanje emisiju CO2 i okončaju svoje poslovne modele zasnovane na fosilnom gorivu“, navodi se u saopštenju grupe koja smatra da je „to jedini način da se uspori klimatska kriza“.

Naučnici kažu da ispuštanje štetnih gasova koje zagreva atmosferu, kao što je od sagorevanja fosilnog goriva, mora biti oštro smanjeno narednih godina da bi se u ovom vijeku globalno zagrijevanje ograničilo na podnošljivih 1,5 stepeni Celzijusa.

Poslanici Evropske unije su danas odobrili sporazum postignut u oktobru o zabrani prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel do 2035. godine, ali tu odluku tek treba da odobri Savjet.

Konzervativni političari u Njemačkoj koja ima moćan auto lobi – VW, Mercedes i BMW, žele da se od te zabrane prodaje izuzmu vozila koja bi i dalje imala motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, ali bi koristila sintetička goriva proizvedena iz obnovljivih izvora energije.

Bonus video: