EU planira da dozvoli automobile koji koriste e-gorivo

Predlog bi mogao da ponudi put proizvođačima automobila da nastave sa prodajom vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem i nakon 2035. godine, datuma kada je predviđeno da zakon EU zabrani prodaju novih automobila koji emituju CO2

2486 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija je izradila nacrt plana kojim se dozvoljava prodaja novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, koji rade samo na klimatski neutralna e-goriva, u pokušaju da razriješi spor sa Njemačkom oko postepenog ukidanja automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine.

Nacrt predloga, u koji je Rojters imao uvid, predlaže stvaranje nove vrste kategorije vozila u Evropskoj uniji za automobile koji mogu da rade samo na ugljenično neutralnim gorivima.

Takva vozila bi morala da koriste tehnologiju koja bi ih spriječila da voze u slučaju da koriste druga goriva, navodi se u nacrtu.

To bi uključivalo "sistem za podsticanje dopunjavanja goriva" koji bi spriječio pokretanje automobila u slučaju da je koristio neugljično neutralna goriva, prenosi Rojters.

Predlog bi mogao da ponudi put proizvođačima automobila da nastave sa prodajom vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem i nakon 2035. godine, datuma kada je predviđeno da zakon EU zabrani prodaju novih automobila koji emituju CO2.

Nakon višemjesečnih pregovora, zemlje EU i Evropski parlament usaglasile su zakon prošle godine. Međutim, njemačko ministarstvo saobraćaja iznenadilo je druge zemlje ovog mjeseca ulažući prigovore na zakon u poslednjem trenutku, nekoliko dana prije konačnog glasanja kojim bi on stupio na snagu.

Osnovni zahtjev Ministarstva je da EU dozvoli prodaju novih automobila na e-goriva nakon 2035. Ministarstvo nije bilo dostupno za komentar.

Ministarstvo je u ponedeljak saopštilo da napreduju razgovori sa Komisijom o planiranom završetku novih motora sa unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine, ali je dodalo da ne može da kaže kada će biti postignut dogovor.

Bonus video: