Ferari na meti hakera, kompanija dobila zahtjev za otkup

ferari je prošle godine isporučio ukupno 13.221 automobila širom svijeta

7133 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Proizvođač luksuznih automobila Ferari (Ferrari) objavio je da je bio meta sajber napada na povjerljive podatke određenih kupaca širom svijeta, te da je dobio zahtjev za otkupninom.

Ferari je "nedavno primio zahtjev za otkupninom u vezi s određenim podacima svojih kupaca“, rekao je proizvođač u saopštenju.

Hakeri su "imali pristup određenim podacima koji se odnose na naše klijente kao što su imena, adrese, adrese e-pošte i telefonski brojevi, ali ne i bankovne podatke", rekao je portparol Ferarija za AFP u utorak.

"Prema našim saznanjima, zasad ništa nije objavljeno na internetu. Pomno pratimo situaciju", dodao je.

Ferari neće pristati na plaćanje otkupnine, "jer bi plaćanje takvih zahtjeva finansiralo kriminalne aktivnosti i omogućilo akterima prijetnje da produže svoje napade", ističe proizvođač.

Ovaj sajber napad "nije imao uticaja na poslovanje naše kompanije", uvjerava Ferari.

Po primanju zahtjeva za otkupninom, „odmah smo pokrenuli istragu u saradnji s vodećom međunarodnom kompanijom za sajber bezbjednost" i "obavijestili nadležna tijela", dodaje proizvođač.

Izvršni direktor Benedeto Vinja poslao je pismo kupcima prestižne marke u kojem ih je obavijestio o incidentu, prenosi N1.

Proizvođač je prošle godine isporučio ukupno 13.221 automobila širom svijeta, što je rast od 18,5 odsto.