Dogovor EU i Njemačke o zabrani prodaje vozila na fosilna goriva

"Postigli smo sporazum s Njemačkom o budućoj upotrebi goriva u automobilima", napisao je komesar EU za životnu sredinu Frans Timermans na Tviteru

3585 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Evropska unija (EU) i Njemačka postigle su dogovor i zabrani prodaje vozila sa pogonom na fosilna goriva od 2035. nakon spora oko ovog pitanja.

Dogovor koji označava prekretnicu u automobilskoj industriji postignut je 25. marta i zabranjuje dalju prodaju vozila na fosilna goriva od 2035. godine što je predstavljeno kao ključno za ambicije EU da postane "klimatski neutralna" ekonomija do 2050. sa nultim emisijama staklenih gasova u atmosferu.

Spor između Berlina i Brisela zbog dogovorenog postepenog prestanka proizvodnje takvih automobila imao je fokus na pitanje hoće li proizvođači i dalje moći da proizvode vozila koja će koristiti takozvana e-goriva nakon 2035. godine.

Njemačka kao vodeći proizvođač automobila blokirala je sporazum u posljednjem trenutku nakon što je već bio odobren u okviru tradicionalnog zakonodavnog procesa EU.

Berlin je zahtijevao da Brisel pruži garancije da će zakon dopustiti prodaju novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem koji rade na sintetička goriva, što je centralna tačka postizanja dogovora objavljenog u subotu, 25. marta.

"Postigli smo sporazum s Njemačkom o budućoj upotrebi goriva u automobilima", napisao je komesar EU za okoliš Frans Timermans na Tviteru.

"Sada ćemo raditi na postizanju regulacija CO2 standarda za automobile što je prije moguće."

Njemački ministar saobraćaja Volker Vissing je putem Tvitera poručio da vozila sa motorom na unutrašnje sagorijevanje mogu da se registruju do 2035. samo ako koriste goriva koja su neutralna u odnosu na CO2 emisije.

Pregovori su trajali sedmicu dana između Evropske komisije i Njemačke kako bi se postigao kompromis po pitanju njemačkog zahtjeva za jačim obavezama u vezi sintetičkih goriva nego što je bilo predloženo u inicijalnom tekstu dokumenta.

Sintetička goriva za koja je Njemačka željela izuzeće još su u razvoju i proizvode se korišćenjem električne energije s niskim udjelom ugljenika. Tehnologija nije dokazana, ali se njemački proizvođači nadaju da će dovesti do proširene upotrebe motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Nevladine organizacije za zaštitu okoliša osporile su vrijednost sintetičkih goriva u procesu prelaska automobilske industrije na čiste izvore energije, rekavši da su preskupi, da zagađuju i da su energetski intenzivni.

Neki stručnjaci iz industrije izrazili su sumnju mogu li se vozila na sintetička goriva takmičiti na tržištu s električnim automobilima za koje se očekuje da će s vremenom postati jeftiniji.

Šef kompanije Audi, Markus Duesman rekao je sedmičnom njemačkom listu Der Spiegel da sintetička goriva "neće igrati važnu ulogu u srednjoročnoj budućnosti automobila", čak i ako se pokažu korisni u zelenoj tranziciji.

Drugi veliki proizvođači automobila Italija, Poljska i Mađarska pridružili su se Njemačkoj u malom savezu protiv zabrane motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Cilj EU je smanjiti emisije CO2 iz novih vozila na nulu.

Industrija je preduhitrila nova pravila EU masovnim ulaganjem u električna vozila posljednjih godina.

Bonus video: