Doveden u pitanje izvoz električnih automobila iz EU u Veliku Britaniju

Evropsko udruženje proizvođača automobila saopštilo je da bi trenutna pravila značila više od tri milijarde eura dodatnih troškova za industriju EU

2679 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izvoz električnih automobila iz Evropske unije u Veliku Britaniju, vrijedan 30 milijardi eura godišnje, ugrožen je ako se trgovinski sporazum o Bregzitu ne promijeni.

Tri najveća svjetska proizvođača automobila pozvala su britansku vladu da otvori pregovore o novim pravilima koja će nametnuti carine od deset odsto na izvoz u EU ako 45 odsto vrijednosti električnog vozila nije iz EU ili Velike Britanije, prenosi SEEbiz.

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) saopštilo je da bi trenutna pravila značila više od tri milijarde eura dodatnih troškova za industriju EU.

Izvoz električnih vozila članica ACEA-e u Veliku Britaniju procjenjuje se na oko 4,3 milijarde eura u prošloj godini.

"Očekivali bismo da će ukupna prodaja biti oko 25 do 30 milijardi eura do 2026.", rekao je direktor međunarodne trgovine u ACEA-u, Jonathan O'Riordan.

Carina od deset odsto povećala bi troškove do tri milijarde eura koji bi se prenijeli na potrošače, a apsorbirala bi ih industrija.

To bi značilo da će električna vozila uvezena iz EU, koja mnogi već smatraju pretjerano skupima, naredne godine koštati još više. EU je uveo pravilo o porijeklu kako bi podstakao trgovinu električnim automobilima.

Prošlog mjeseca britanski automobilski div Stellantis, koji je odgovoran za 14 marki uključujući Vauxhall i Jeep, upozorio je da će možda morati zatvoriti svoje poslovanje u Velikoj Britaniji zbog gubitka nekoliko hiljada radnih mjesta ako novo pravilo o porijeklu stupi na snagu u januaru.

Bonus video: