Firme iz Njemačke i Holandije proizvode autonomni minibus

Autonomni minibusevi mogu da zamijene velike autobuse sa vozačima u periodima slabijeg opterećenja. Stručnjaci očekuju rastuću potražnju za takvim vozilima u velikim gradovima Evrope, Sjeverne Amerike i Azije

3485 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njemačka grupacija Šefler sa holandskim proizvođačem autobusa VDL razvija autonomni minibus za javni gradski prevoz. Dvije kompanije su saopštile da minibus u promet planiraju da puste 2025.

Šefler i VDL već pregovaraju sa pojedinim zajednicama o pilot projektu samovozećeg električnog minibusa za do devet putnika, a prototip će iduće nedjelje zvanično predstaviti na minhenskom sajmu automobila IAA Mobility.

Autonomni minibusevi mogu da zamijene velike autobuse sa vozačima u periodima slabijeg opterećenja. Stručnjaci očekuju rastuću potražnju za takvim vozilima u velikim gradovima Evrope, Sjeverne Amerike i Azije.

Izvršni direktor Šeflera Klaus Rozenfeld je ocijenio da autonomni minibusevi "mobilnost mogu da učine dostupnijom ljudima kako u gradovima, tako u ruralnim područjima".

Sistem autonomne vožnje za Šefler-VDL minibus sa kamerama, lidarskim ili radarskim senzorima treba da isporuči Intelova izraelska filijala Mobileye.

Bonus video: