Njemačka auto-industrija posluje dobro, ali brine za budućnost

Uprkos zabrinutosti, proizvođači i dobavljači žele narednih mjeseci da povećaju proizvodnju, pokazalo je istraživanje

3078 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Auto-industrija u Njemačkoj trenutno posluje dobro, ali pogled u budućnost zasjenjuju brige i strahovi. Razlog su i konkurencija iz Kine i tržište u toj zemlji.

Slika za septembar je protivrječna, prema indeksu poslovne klime koju je institut Ifo predstavio u ponedjeljak. Trenutno stanje je ocijenjeno sa 20,9 poena, što ne samo da je solidna vrijednost, već je i povećanje od 7,7 poena u odnosu na avgust.

Međutim, očekivanja ostaju loša, sa uglavnom nepromijenjenom vrijednošću od minus 44,6 poena, rekao je stručnjak Ifo Oliver Falk.

Vrijednosti se kreću na skali od minus 100 do plus 100 poena.

Četvrti je mjesec zaredom da se očekivanja i trenutno stanje toliko razilaze. To se ranije nije dešavalo često, rekao je Falk – a kada se i događalo, obično je bilo kada je trenutna situacija bila naročito dobra. Sada, međutim, negativna očekivanja prave jaz.

Posljednji put je pesimizam u njemačkoj automobilskoj industriji bio veći u vrijeme finansijske krize.

Postoji velika neizvjesnost "šta nas čeka u budućnosti", rekao je Falk. Kina je ovdje važan faktor, u pogledu razvoja tržišta, kao i konkurencije kineskih proizvođača.

Uprkos zabrinutosti, proizvođači i dobavljači žele narednih mjeseci da povećaju proizvodnju, pokazalo je istraživanje. Međutim, oslanjaće se na manje zaposlenih, kako je rekao Falk.

"S jedne strane, potrebno je manje zaposlenih u strukturnoj promjeni ka elektromobilnosti, a sa druge regrutovanje osoblja postaje sve teže zbog nedostatka kvalifikovanih radnika."

Bonus video: