Tesla povlači više od dva miliona automobila da bi popravili softver za autopilota

Kompanija Tesla će sa tržišta povući sva vozila koja je prodala u SAD među kojima su modeli proizvedeni od 5. oktobra 2012. do 7. decembra ove godine kako bi ažurirala softver

5431 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija električnih automobila Tesla povući će sa tržišta više od dva miliona automobila kako bi uvela bezbjednosne garancije da vozači ne mogu da zloupotrijebljavaju sistem za automatsku vožnju.

Američki bezbjednosni regulatori saopštili su danas da je kompanija najavila da će ažurirati softver razvijen za automatsko samoupravljanje automobila kako bi riješila problem koji je izazvao više saobraćajnih nesreća.

Nacionalna uprava za bezbjednost saobraćaja dvije godine istražuje saobraćajne nesreće u kojima su učestvovali vozači Tesla automobila. Neke od nesreća koje su se dogodile na autoputevima dok su vozači koristili opciju Autopilot imale su smrtni ishod.

Agencija je nakon istrage otkrila da softver koji treba da obezbijedi automatsku vožnju nije adekvatan i da može biti zloupotrijebljen od strane vozača.

Kompanija Tesla će sa tržišta povući sva vozila koja je prodala u SAD među kojima su modeli proizvedeni od 5. oktobra 2012. do 7. decembra ove godine kako bi ažurirala softver.

Opcija Autopilot može automatski da upravlja, ubrzava i koči u svojoj traci, ali je sistem za pomoć vozaču i ne može potpuno samostalno da upravlja automobilom.

Nezavisni testovi su otkrili da je sistem, koji treba da spriječi da vozači potpuno prepuste kontrolu autopilotu, lako prevariti, toliko da su vozači uhvaćeni dok voze pijani ili čak sjede na zadnjem sjedištu.

U svom izvještaju o grešci podnijetom agenciji za bezbjednost, Tesla je saoptila da kontrole autopilota "možda nisu dovoljne da spreče zloupotrebu vozača".

Kompanija je na svojoj internet stranici saopštila da autopilot opcija ne smije da se koristi za samostalno upravljanje automobilom, da je osmišljena sa ciljem da pomogne vozačima ali da oni moraju biti spremni da intervenišu u svakom trenutku.

Nacionalna uprava za bezbjednost saobraćaja istražuje 35 saobraćajnih nesreća u kojima su od 2016. godine učestvovali Teslini automobili u Autopilot modu i u kojima je život izgubilo 17 osoba.

Bonus video: