Njemačka kaska za Kinom: Zbogom automobilskoj zemlji?

Stručnjaci kažu da je Njemačka već izgubila trku u elektromobilnosti. Kina je novi centar svijeta, što se tiče toga. A to je veliki udarac za Njemačku, gdje su automobili i dalje najvažnija branša i poslodavac

11440 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Budućnost privatnog prevoza često se prikazuje u čistim, nježnim i tihim reklamnim spotovima: automobili koji tiho predu i bez štetnih emisija na gotovo praznim ulicama, kroz netaknutu prirodu ili u čistim gradovima bez gužvi voze opuštene „putnike“ na posao ili u šoping.

No, stvarnost je drugačija. Saobraćajne gužve, buka, smrad posvuda. Prema njemačkoj Saveznoj upravi za motorni saobraćaj (KBA), tržišni udio električnih automobila u Njemačkoj značajno je porastao, ali tek na 2,08 posto.

To znači da svaki pedeseti automobil vozi na isključivo električni pogon.

To brine mnoge i vodi pitanju – da li će njemačka automobilska industrija, najvažniji poslodavac i izvozna branša ove zemlje, biti u stanju da izdrži globalnu trku?

"Trka je gotova"

Njemačka nije među predvodnicama u razvoju električne mobilnosti.

"Kontinuiranim smanjenjem bonusa za kupovinu električnih automobila je ministar ekonomije Robert Habek u Njemačkoj ubacio električni automobil u rikverc", kaže Ferdinand Dudenhefer, koji je do penzije bio profesor automobilske ekonomije na Univerzitetu Duizburg-Esen, a sada je samostalni savjetnik.

Prema njegovom mišljenju, tržišni udio električnih automobila u Njemačkoj će – padati. Čak ni na međunarodnom nivou, kaže on za DW, izgledi "nisu obećavajući".

"Samo će Kina nastaviti punom brzinom i to će se kineskoj autoindustriji dvostruko ili trostruko isplatiti", uvjeren je ovaj stručnjak.

Štefan Bracel, direktor Centra za auto-moto menadžment, takođe je pesimista. Kaže da je "trka u elektromobilnosti u Njemačkoj, Evropi i Kini već gotova“.

O ciljevima njemačkih vlasti, da do 2030. godine na ulicama bude petnaest miliona električnih automobila, Bracel kaže da su preambiciozni. "Ciljevi neće biti ostvareni“, smatra on.

"U Njemačkoj vlada beznađe"

Bracel kaže da su njemački proizvođači automobila "zakasnili u poređenju s globalnim igračima poput Tesle ili nekim kineskim proizvođačima".

"Postoje naznake nastojanja da se napreduje, posebno u tehnologiji baterija, ali prvo moramo sustići brzinu kojom napreduju Kinezi i Tesla", dodaje on.

Ferdinand Dudenhefer takođe smatra da Kina ima jasnu prednost: "Usporavamo. Ulaganja se odgađaju, a ulaže se u Kinu“, navodi on. "Njemačka zaostaje. A stvari će postati jako teške nakon 2025. Tada će Kina dominirati.“

On smatra da u Njemačkoj vlada "beznađe“, kad je u pitanju razvoj automobilske industrije.

Zavisnost od Kine

BMW i Mercedec-Benc su krajem novembra objavili da planiraju izgradnju zajedničke mreže brzih punionica za električne automobile u Kini.

Za Dudenhefera je to sasvim logično: "Njemačka nije zemlja u kojoj se takve investicije isplate. U Kini električni automobili sada imaju gotovo 40 posto tržišnog udjela. Tamo se to isplati.“

Opasnost zavisnosti od Kine vidi i Štefan Bracel, iako dodaje da postoji recipročan odnos: "Kina takođe zavisi od nas.“ Ali jedno je jasno: "Na području elektromobilnosti više zavisimo mi od Kine, nego ona od nas. Tako će ostati još nekoliko godina. Pogotovo kada je riječ o baterijama.“

S tom se procjenom se slaže i Dudenhefer koji za DW govori o razvoju i proizvodnji baterija: „Širimo se presporo. Proizvodnja ide u istočnu Evropu, jer je tamo energija jeftina. Ali Kina je već danas centralna zemlja za proizvodnju baterija, i taj njen značaj sve više raste.“

Pad proizvodnje

Razočaravajuću potražnju u Njemačkoj osjećaju i proizvođači. U fabrici Folksvagena u Emdenu je proizvodnja električnih automobila već stala početkom ljeta, ukinuta je druga smjena i došlo je do brojnih pauza u proizvodnji.

Božićna pauza u proizvodnji ove je godine počela znatno ranije i produžena je do 15. januara. Proizvodnja e-automobila u Emdenu biće potpuno obustavljena ukupno pet sedmica.

Proizvodnja električnih automobila zahtijeva manje radnih koraka i manje zaposlenih. Ne samo među proizvođačima automobila, već i među njihovim dobavljačima.

Do 1.500 radnih mjesta biće izgubljeno kod dobavljača Boša, objavila je ta firma početkom decembra.

Ali, iz perspektive kupaca stvari izgledaju bolje, kaže Dudenhefer. Napominje da se Kini već vozi po hiljadu kilometara sa jednim punjenjem baterije – to je više nego što se može sa punim rezervoarom goriva.

Za par godina, više niko neće brinuti zbog dometa baterije. „A i cijene će pasti s novom generacijom baterija. A to će biti najprije ostvareno u Kini, jer tu je težište.“

Prema procjenama KBA, do 2030. u Njemačkoj će biti registrovano oko deset miliona električnih vozila. To znači da bi svaki četvrti ili peti auto išao na struju.

No ovi stručnjaci ne kažu koliko će ovih električnih vozila doći iz njemačke proizvodnje.

Bonus video: