Ako vozite "dizelaša" obratite pažnju: Tromb koji mašinu ostavlja bez snage

"Prvi simptom da je EGR ventil dijelom začepljen je prekomjerna količina crnog dima koji izlazi iz izduvne cijevi čak i tokom rada automobila u leru"
4867 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2014. 18:47h

EGR ventil je termin sa kojim su se susreli mnogi vlasnici dizel automobila koji su prešli nešto veću kilometražu. Radi se o ventilu za recirkulaciju izduvnih gasova, koji je počeo da se primjenjuje još na Euro 2 dizel motorima i ima ga u skoro svakom turbodizelašu proizvedenom nakon 1998.

Njegova osnovna uloga je da smanji zagađenje tako što će dio izduvnih gasova vratiti u motor. Izduvni gasovi bogati ugljen-dioksidom služe da ohlade smješu u komori za sagorijevanje, jer visoka temperatura u njima pogoduje stvaranju azotnih oksida, koji su izuzetno štetni za životnu sredinu.

Međutim, pored ove ekološke funkcije, EGR ventil ima i praktičnu osobinu da hladi motorno ulje i time priodužava vijek turbopunjača. Problemi sa ovim ventilom nastaju kada se on zaprlja od čađi iz izduva i prestane da funkcioniše kako treba.

"Prvi simptom da je EGR ventil dijelom začepljen je prekomjerna količina crnog dima koji izlazi iz izduvne cijevi čak i tokom rada automobila u leru", objasnio nam je Jovica Anđelić, šef ovlašćenog servisa Renoa koji posluje u okviru firme "Alliance".

"Konkretan kvar se manifestuje trzajima tokom vožnje i gubitkom snage motora, kada on ne može da postigne preko 3.000 obrtaja", kaže Anđelić. U takvim situacijama ne treba paničiti, ali vozilo što prije treba dovesti do servisa, jer kada EGR ventil ne funkcioniše može da dođe do pregrijavanja unutar motora, što nepovoljno utiče na interne djelove i turbinu.

Dobra vijest je što ovaj kvar često može da se riješi čišćenjem ventila. Ovaj postupak traje sat i po do dva, a na primjer u servisu Renoa će vas to koštati 30 do 40 eura. Ako je neophodna zamjena, trošak iznosi od 150 do preko 300 eura, u zavisnosti od modela.

"Čišćenje je moguće samo u slučaju kada dođe do začepljenja mehaničkog dijela EGR ventila, dok je u situaciji kada se pojavi kvar na elektronskom sklopu, neophodna zamjena", objašnjava Anđelić, koji upozorava da iako postupak čišćenja izgleda jednostavno, rad oko EGR ventila ipak treba prepustiti stručnoj osobi.

"Prilikom svakog čišćenja i zamjene potrebno je napraviti očitavanje pomoću kompjutera da bi se ustanovio položaj u kom se nalazi mehanizam ventila. U slučaju da se novi ili očišćeni dio ne prilagodi centralnoj upravljačkoj jedinici motora, može da dođe do problema u funkcionisanju."

Anđelić ističe da je ugradnja originalnog dijela od velikog značaja za funkcionisanje motora, jer se neoriginalni dio ne može uskladiti sa centralnim računarom.

Savjet za preventivu

Anđelić nam je dao i savjet kako možemo da preventivno djelujemo da bi spriječili ili maksimalno odloži li začepljenje EGR ventila.

"Ako automobil vozite samo po gradu, očekujte da dođe do prevremenih problema sa EGR ventilom. Svako vozilo novije generacije poželjno je s vremena na vrijeme voziti na otvorenom putu, jer se tako EGR ventil oslobađa velike količine čađi koja je nakupljena u njemu", kaže Anđelić.

Osim stila vožnje, bitan faktor koji određuje stanje unutar ovog ventila je kilomet ra ža koju je automobil preša o. Prvi simptomi se najčešće javljaju između 150 i 200 hiljada kilometara.

Bonus video: