Aston Martin Buldog GT- E: 666 paklenih KS

Projekat je pokrenula porudžbina jednog klijenta, a kasnije se rodila ideja o "serijskoj" proizvodnji. Prethodno je, naravno, potrebno ispitati stepen tržištne opravdanosti
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2011. 21:07h

Ljubitelji Aston Martina mogu biti zadovoljni, jer je u pripremi supersportski model sa motorom ispred zadnje osovine?

Pred nama su nove komjuterske vizije modela, koji bi mogao nositi ime Bulldog GT. Ime modela podsjeća nas na koncept iz 1980. godine, koji je imao V8 agregat smješten na istom mjestu

Aktuelna ponuda kompanije Aston Martin, predstavlja "klasiku", ali to bi se uskoro moglo promijeniti.

Kompanija HBH, koju su osnovali Danci Jesper Hermann, Christian Brandt i Torben Hartvig, predstavila je planove o proizvodnji novog Aston Martin modela, sa motorom ispred zadnje osovine.

Danci su objavili plan o ručnoj proizvodnji aluminijumske karoserije i razvoj oslanjanja od istog materijala.

Za pogon će biti zadužen V12 agregat zapremine 5.935 cm3, koji razvija đavolskih 666 konjskih snaga. Ova vrijednost se odnosi na "američke" konjske snage, a prema "našim" mjernim jedinicama, motor postiže 675 KS pri 6.500 o/min.

Naravno, njegova osnova potiče iz modela Vantage, a unaprijeđen agregat će biti opremljen sa dva turbo kompresora. Motor će imati aluminijumski blok i 4- ventilsku tehniku. Maksimalan obrtni moment od 756 Nm, dostupan pri 5.750 o/ min, na zadnje točkove će biti distribuiran preko šestostepenog manuelnog mjenjača.

Sprint iz mjesta do 100 km/ h trajaće samo 3, 9 sekundi, a malo iznenađenje je maksimalna brzina od "samo" 299 km/ h. Za kočenje će se brinuti karbon- keramički kočioni sistem, naprijed sa šestoklipnim, a pozadi sa četvoroklipnim čeljustima. Felne su 19 ili 20 inča, sa pneumaticima dimenzija 255/ 35 i 335/ 30.

Ovaj zanimljiv projekat je pokrenut zbog porudžbine jednog klijenta, a kasnije se rodila ideja o "serijskoj" proizvodnji. Proizvodnja manje serije nije isključena, ali je najprije potrebno ispitati stepen zainteresovanosti potencijalnih klijenata. Do sada, reakcije su pozitivne. Automobil će još jednu godinu biti u razvojnom procesu, a 2013. godine možemo očekivati prve realne testove.

Gore imenovana trojica Danaca, nisu novajlije u svetu automobilske industrije. Jesper Hermann, Christian Brandt i Torben Hartvig su potpisali i modele kao što su Kleeman GTK i Zenvo ST1 (drugi je već u prodaji).

Bonus video: