Golf II postao oldtajmer

"Dvojka" je bio prvi Volkswagen, koja je nudio mnoštvo varijanti i koji je osim hatchbacka i Jette imao i svoju Rallye Golf i povišenu Golf Country verziju
95 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2013. 00:03h

Volkswagen Golf II, popularna "dvojka", u našoj zemlji već par decenija uživa kultni status.

Jedan od najčešćih prizora na našim ulicama, koji se još uvjek smatra "pouzdanim" polovnjakom, od ove godine će u Njemačkoj dobiti status oldtajera, obzirom da se 2013. navršava 30 godina od njegove premijera davne 1983. godine.

Vlasnici ovih vozila koja su identična originalu i dobro očuvana u Njemačkoj su stekli pravo na H- registarsku tablicu (u Hrvatskoj je to PV registarska tablica, dok kod nas zakon još uvjek ne tretira oldtajmere).

Golf II je predstavljen na sajmu automobila IAA u septembru 1983., a u odnosu na prethodnika donio je bolje aerodinamičke karakteristike, pocinkovanu karoseriju, regulisani katalizator, kompresorsko punjenje, a opciono i pogon na sva četiri točka.

Između 1983. i 1991. godine sa proizvodnih traka je sišlo ukupno 6, 4 miliona jedinica.

Golf II je predstavljao prvu seriju modela marke Volkswagen, koja je nudila mnoštvo varijanti i koja je osim hatchback limuzine donela i Jettu, Rallye Golf i povišeni Golf Country.

Bonus video: