Honda CR-V: Skitnica visokog stila

Od male djece do vrlo visokih osoba, svi će se u hondi CR-V osjećati vrlo komforno...
289 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2013. 20:08h

Na pitanje šta znači oznaka CR-V u nazivu Hondinog SUV modela, čak će se i dobri poznavaoci automobila zamisliti. Ovo je skraćenica od "comfortable runabout vehicle" - u prevodu komforno vozilo za tumaranje, ili u žargonu - skitnju.

Nakon višednevne probe četvrte generacije japanske “skitnice”, koji je jedan od začetnika ovog danas vrlo popularnog segmenta, ustanovili smo da ga ova oznaka savršeno opisuje.

Dinamična pojava

Prvi CR-V predstavljen je 1995. godine, i tada je, uz tojotu RAV4, bio jedan od prvih kompaktnih terenaca na tržištu, pa se auto prodavao kao alva. Međutim, danas kada je konkurecija vrlo jaka, Japanci su morali dobro da se potrude da usavrše svoj klasik, pa su se fokusirali da isprave nedostatke treće generacije, kao što su mala prednja sjedišta, nedovoljno dobra upravljivost, visoka potrošnja, skromno ležanje, visoka cijena i kočnice ispod prosjeka.

Uz sve te tehničke elemente, dizajneri nijesu propustili priliku da izgled učine atraktivnijim. Osnovne konture i dimenzije su ostale vrlo slične, ali tečnije linije čine pojavu mnogo dinamičnijom. Ovaj utisak je pojačan time što je auto niži za 3 cm, a ubjedljivi prednji dio obogaćen raskošnom hromiranom maskom i LED farovima. Osim toga, restilizovane površine donose 6,5 odsto bolju aerodinamiku.

Zadnji dio je širok i masivan, karakterišu ga uspravne svjetlosne grupe integrisane u nosače krova. Iako pozadina izgleda manje uspješna sa dizajnerskog aspekta, ona ipak donosi ono što je u ovoj klasi vrlo bitno, a to je ogroman prtljažnik. Zapravo, CR-V nikad nije ni bio zamišljen kao tvrdokorni terenac, već kao kombinacija karavana, MPV-a i krosovera, što najnoviji model u potpunosti ispunjava.

Mnogo prostora mnogo svjetlosti

Na ovaj način se ukratko može opisati interijer honde CR-V. Jednostavno dizajnirana komandna tabla je u centralnom pojasu, koji je najviše izložen prstima i pogledu, obložena mekanom plastikom, a finalna obrada je na vrlo visokom nivou, pa se osjećate gotovo kao u nekom BMW-u.

Kokpit je izuzetno ergonomičan, što znači da imate potpunu slobodu pokreta, sve vam je pod rukom, a kontrole su precizno istaknute i jednostavne za upotrebu. Sjedišta su izuzetno velika i udobna, presvučena finim materijalom sličnim plišu, ali je šteta što bočni oslonci za leđa nijesu naglašeniji. Možda bi kokpit djelovao dosta sportskije da je Honda u CR-V ubacila fenomenalni “mesnati” volan iz sivika, ali on bi vjerovatno bio uljez u ovakvom vozilu.

Ko traži dlaku u jajetu, primijetiće i da su gornji i donji dio komandne table izrađeni od tvrde plastike, ali bi morao i da prizna da je pravo zadovoljstvo preći rukom preko unutrašnje površine vrata, koja je obložena plišom.

Od male djece do vrlo visokih osoba, svi će se u hondi CR-V osjećati vrlo komforno, a mi ne znamo za prostraniji auto u ovoj klasi. Dosta mjesta za noge gdje god da sjednete, sloboda pokreta u zoni laktova i dosta lufta iznad glave – sve je idealno proračunato. Isto se odnosi na prtljažnik, koji u osnovnoj postavci prima 589 litara, a maksimalno je moguće utovariti 1.669 litara, kada oborite zadnja sjedišta.

Inače, dosta niska karoserija (16,5 cm od tla) koja ograničava terenske mogućnosti, donijela je pozitivan efekat kad je riječ o ubacivanju stvari u prtljažnik, čija je donja ivica dosta niska. Oduševio nas je i inteligentni sistem obaranja sjedišta, uz pomoć koga ćete zadnje naslone oboriti za tren oka, i to tako da se stvori ravna podnica, čemu u prilog ide i to što nema centralnog grebena duž donjeg dijela karoserije.

Tih i štedljiv dizelaš

Pod haubom je instaliran stari poznanik, ali u novom ruhu. Provjereni turbodizel 2.2 i-DTEC snage 150 konja i obrtnog momenta od 350 Nm, dorađen je u smislu da sada radi dosta uglađenije i tiše, što se odražava na kvalitet boravka u putničkoj kabini, a ako želite u brojkama, u unutrašnjosti je buka niža za 3 decibela nego u starom modelu. Mada motor za današnje standarde nije zvijer, on omogućava više nego dovoljno ubrzanje i vuču, ako uzmete u obzir da testirani 4x4 primjerak teži preko 1.700 kg.

Klasični automatski mjenjač ne reaguje kao najmoderniji sklopovi sa dvostrukim kvačilom, ali je vrlo prijatan i šaltuje prilično tečno, a pritom možete da mijenjate brzine na volanu. U odnosu na 6-stepeni manuelni mjenjač ubrzanje do 100 km/h je gotovo sekundu sporije, a potrošnja je, prema fabričkim podacima, litar veća. Međutim, u praksi, probni CR-V oduševljava potrošnjom, posebno na otvorenom putu, gdje uz laganiju vožnju u okviru ograničenja možete da dođete do brojke od 5 litara.

Prosjek u kombinovanom ciklusu je oko 7 litara, a ako želite maksimalnu uštedu, na raspolaganju vam je režim vožnje ECO, koji smanjuje reakciju na pedalu gasa, i optimizuje rad klima uređaja.

Svuda u elementu

Honda CR-V je pravi univerzalac. Ako se izuzmu ekstremno uski parking prostori, ovaj automobil je u svakoj situaciji vrlo upotrebljiv, i u gradskoj vožnji i na otvorenom putu, gdje sa velikim uspjehom apsorbuje oštećenja na putu.

Kad je riječ o vožnji, novi CR-V je vrlo samouvjeren i pruža osjećaj sigurnosti u svakom trenutku. Uzevši u obzir njegovu težinu i meko ogibljenje, naginjanje u krivinama nije naročito izraženo, a za pohvalu je ponašanje u krivinama, gdje prednji točkovi sa velikom preciznošću prate putanju, pa CR-V i u brzim zavojima ostaje pod potpunom kontrolom.

Pogonom na sve točkove sada komanduje elektronika, a ne hidraulika, čime je ostvarena ušteda na težini. Princip automatske distribucije snage na zadnju osovinu je ostao isti, ali se sada obavlja gotovo bez ikakve zadrške. Snaga u normalnim uslovima ide samo na prednje točkove, a u slučaju da osjeti njihovo proklizavanje, sistem automatski šalje snagu pozadi, i to po potrebi do 100 odsto.

Prilagođena cijena

Honda je pozicionirala CR-V bliže premijum segmentu, što ovaj auto svojim karakteristikama itekako zaslužuje, ali je cijena prilagođena kupcima sa nešto tanjim novčanicima od onih koji gađaju Audi Q3.

Bazna verzija honde CR-V (benzinac sa 155 KS) na našem tržištu, kod ovlašćenog zastupnika “Efel Motorsa”, košta 22.300 eura, dok probni dizelaš u nešto bogatijem paketu opreme staje 30.600 eura. Za taj novac, pored agregata od 150 konja i čitave armade bezbjednosnih sistema, kupac dobija i elemente luksuza kao što su parking senzori naprijed i pozadi, zadnja parking kamera, Bluetooth, prednje maglenke, senzori za kišu i svjetla, otvori za klima uređaj pozadi.

Karakteristike:

  • Motor: Turbodizel, 4 cilindra, 16V
  • Zapremina: 2.199 cm3
  • Snaga: 150 KS pri 4.000 o/min
  • Obrtni moment: 350 Nm pri 2.000 o/min
  • Pogon: Na sve točkove
  • Mjenjač:5-stepeni automatik
  • Gume: 225/65R17
  • Dužina: 4.570 mm
  • Širina: 2.096 mm
  • Visina: 1.685 mm
  • međuosovinski razmak: 2.630 mm
  • Težina: 1.712 kg
  • Nosivost : 538 kg
  • Prtljažnik: 589/1.669 l
  • Rezervoar: 58 l
  • Najveća brzina: 190 km/h
  • Ubrzanje 0-100 km/h: 10,6 s
  • Potrošnja (fabrički podatak): 6,6 l/100 km
  • Potrošnja na testu: 7,1 l/100 km

Galerija

Bonus video: