Maserati priprema ofanzivu

Na fonu kompromisa između štedljivosti i performansi je i novi model Ghilbi, manji sedan, koji će biti rival BMW- ovoj Seriji 5, Mercedes- Benzovoj E- klasi i Jaguarovom XF modelu
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 23:18h

Ukoliko želi da se vrati u tržištnu trku sa njemačkom i japanskom konkurencijom fijatov sportski brend Maserati će u budućnosti morati da usvoji mnogo komercijalniji pristup.

Primjetivši da je Porsche napravio veliki prodajni uspjeh promocijom Panamere dizel i u Maseratiju su najavili model Quattroporte sa dizel agregatom.

Okreću novi list

Na fonu kompromisa između štedljivosti i performansi je i novi model nazvan Ghilbi, manji sedan u ponudi ovog proizvođača, koji će biti rival BMW- ovoj Seriji 5, Mercedes- Benzovoj E- klasi i Jaguarovom XF modelu.

U osnovi ovog automobila je gotovo izvjesna platforma iz Chryslera, i to najvjerovatnije ona iz 300 i Dodge Charger modela.

Ispod haube će biti benzinski i dizel V6 motori sa turbopunjačima, kao i 3, 8- litarski turbopunjeni V8 iz Ferrarija na samom vrhu ranga sa 490 KS.

Stiže i terenac

Ovim novitetima koje očekujemo već početkom naredne godine treba dodati i prvi SUV model ovog proizvođača koji će se zvati Levante.

Ovaj terenac će biti zasnovan na već predstavljenom konceptu Kubang, a premijera se poklapa sa stotim rođendanom Maseratija.

U skladu sa slavnom prošlošću je i samo ime Levante, po ulici u Bolonji u kojoj su 1914. godine sedmorica braće Maserati započela svoj biznis.

Bonus video: