Naredna godina presudna za Lotus

Kompanija je osnovana je 1952, a prije 15 godina postala je vlasništvo malezijskog Protona. Od tada je predstavila više verzija modela Elise, Evoru i 5 koncepata 2010. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2011. 23:52h

Prije četiri vijeka govorilo se da sunce nikada ne zalazi u Britanskoj Imperiji, ali danas je situacija drugačija, jer čini se da sunce zalazi kada je ostrvska auto- industrija u pitanju.

Nakon decenija lošeg upravljanja i loših proizvoda, strane kompanije posjeduju sve veće proizvođače automobila, koji su su uspjeli da prežive.

Kompanija Lotus Cars, osnovana je 1952. godine, a prije 15 godina postala je vlasništvo malezijskog Protona. Od tada je predstavila više verzija modela Elise, svoj prvi novi automobil nakon 12 godina, Evoru i 5 novih modela u konceptualnom obliku, na pariskom sajmu automobila 2010 godine.

Lotus propada, akcije vlasnika rastu

Ono u čemu Proton nije uspio u proteklih 15 godina je ostvarivanje profita, a ako je vjerovati stručnjacima, situacija se neće bitno mijenjati u naredne tri godine. Zbog toga, stručnjaci i ulagači smatraju da je jedini pametan potez, prodaja kompanije.

Čim su krenule glasine o prodaji Lotusa, akcije njegovog vlasnika, kompanije Proton, su na berzi u Kuala Lumpuru skočile za impresivnih 44 % u toku ovog mjeseca. Ipak, Proton je zvanično demantovao te glasine.

"Jedino što možemo da uradimo u ovom trenutku je da aktulenim ili eventualno, novim vlasnicima pokažemo svoju posvećenost poslu", izjavio je izvršni direktor Lotusa, Danny Bahar. "Međutim, bez sredstava i finansijskih garancija Proton Grupe, kompanija neće opstati i to je sigurno."

Bonus video: