Novinar uništio motor 2. 000. 000 dolara vrijednog Porschea

Novinar je na sudu dokazivao da je do eksplozije motora došlo uslijed neispravnog mjenjača i da je zbog tog mehaničkog kvara "promašio" brzinu i napravio štetu
3 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 00:17h

Automobilista Dejvid Pajper dobio je sudski spor protiv nezavisnog novinara Marka Hejles, jer je ovaj 2009. godine prilikom testiranja uništio motor njegovog 2. 000. 000 dolara vrijednog Porschea 917.

Novinar je radio uporedni test ovog raritetnog Porschea i savremenog Ferrarija 512S u vlasništvu bubnjara grupe Pink Floyd Nika Mejsona.

Hejles je sa Pejperom i Mejsonom je postigao džentlmenski sporazum da ukoliko u toku testa dođe do mehaničkih oštećenja na automobilima ona budu pokrivena od strane vlasnika, dok je novinar prihvatio odgovornost na sebe u slučaju udesa.

Uzrok štete je, prema izvještaju vještaka, to što je Hejles "zavrtio motor" na 8. 200 obrtaja u minuti, iako je upozoren od strane vlasnika da ne prelazi 7. 000 obrtaja.

Novinar je na sudu pokušao dokazati da je do eksplozije motora došlo uslijed neispravnog mjenjača i da je zbog tog mehaničkog kvara, pri punom opterećenju agregata, promašio brzinu i napravio štetu.

Sudija ipak nije povjerovao u ovu priču i presudio je u korist Pajpera, a novinar će morati platiti 174. 000 dolara za nastalu štetu i sudske troškove.

Bonus video: