Oslo svjetska prijestonica električnih vozila

Norveška, jedna od glavnih svjetskih izvoznica nafte, zacrtala je ambiciozan cilj: do 2020. smanjiti emisiju ugljen dioksida za najmanje 30 posto.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2011. 15:55h

Kroz Oslo, glavni grad Norveške koja se obogatila izvozom nafte, svkodnevno se vozi oko 4.000 čistih i tihih automobila na električni pogon,

"Od svih glavnih gradova imamo najviše električnih automobila po stanovniku", tvrdi Rune Haland iz udruženja Norstart na parkingu namijenjenom električnim automobilima. Električni automobili se u Oslu mogu vidjeti na svakome uglu, od minivozila Buddy do sportskog automobila Tesla koji može razviti brzinu od 0 do 100 km/sat za manje od četiri sekunde.

Norveška je zacrtala je ambiciozan cilj: do 2020. smanjiti emisiju ugljen dioksida za najmanje 30 posto.

"Električna vozila u tome igraju važnu ulogu jer 40 posto emisija štetnih gasova proizvodi sektor prevoza, a u tih 40 posto, 60 posto gasova proizvodi drumski saobraćaj", navodi orveška ministarka saobraćaja Magnhild Meltveit Kleppa.

Procjenjuje se da je ukupno 3.891 električni automobil u Norveškoj smanjio emitovanje štetnih gasova za više od 6.000 tona godišje.

Norveške vlasti su uvele i poreske olakšice za korisnike električnih automobila. Donijele su i niz drugih stimulansa, recimo električni automobili mogu koristiti traku namijenjenu autobusima i tako izbjeći saobraćajne gužve u špicevima. Parkiranje za njih je besplatno na javnim parkinzima, a broj stanica za punjenje baterija strujom je sve veći. Električno vozilo vrlo je skupo pri kupovini, ali je zato njegovo korištenje dugoročno isplativo. Punjenje baterija kod kuće košta oko dva eura, koliko otprilike košta litar benzina u toj zemlji gdje su cijene među najvišima u Evropi.

Konstruktori automobila takmiče se u izradi novih modela. Najbolje se u prvom tromjesečju prodavao Mitsubišijev i-MiEV u kategoriji malih vozila. Najveći problem električnih vozila je punjenje baterija pa je Norveška odlučila uspostaviti nacionalnu mrežu za brzo punjenje koja bi trebala omogućiti punjenje za svega 20 minuta, umjesto 7-8 sati koliko traje punjenje kod kuće na uobičajenih 220 volti

Bonus video: