Čistoća da smanji plate ili otpusti višak

Podgoričkoj "Čistoći" dostavljeno mišljenje Ministarstva finansija o primjeni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru

15719 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Podgorička “Čistoća” u obavezi je da, zbog negativnog poslovnog rezultata u prošloj godini, umanji fond zarada za 10 odsto i pet odsto u narednoj kalendarskoj godini. Nije, međutim, i izričito navedeno na koji način će to biti realizovano smanjenjem zarada zaposlenih ili smanjenjem broja zaposlenih. Kako je “Čistoća” u prethodnoj godini poslovala sa negativnim finansijskim rezultatom, a Zakon o zaradama u javnom sektoru propisuje umanjenje sredstava za zarade u slučaju poslovanja sa gubitkom, menadžment tog preduzeća 17. aprila uputio je dopis Sekretarijatu za finansijsko poslovanje i analizu budžeta i Ministarstvu finansija i tražio mišljenja o tome da li u njihovom slučaju postoji obaveza postupanja u skladu sa tim Zakonom.

“Na zahtjev za tumačenje odredbi člana 10 Zakona o zaradama u javnom sektoru, Ministarstvo finansija je ovom preduzeću dostavilo mišljenje u kojem se navodi da su nakon prve godine poslovanja sa gubitkom privredna društva dužna da u narednoj godini smanje ukupan fond zarada za 10 odsto i dodatno pet odosto u narednoj kalendarskoj godini. Imajući u vidu da je ‘Čistoća’ u prethodnoj godini poslovala sa negativnim finansijskim rezultatom, a u skladu sa dobijenim mišljenjem, jasno je da postoji obaveza postupanja u skladu sa ovim Zakonom, uz napomenu da nije izričito naveden način na koji iste treba realizovati”, rekli su juče “Vijestima”.

Kako su dodali, predlog vršioca dužnosti izvršnog direktora Denisa Hota je da se smanjenje primijeni na administraciju, a da zaposleni u operativi - terenski radnici, budu pošteđeni umanjenja. Hot je o tome više puta govorio u javnosti.

Iz uprave “Čistoće” juče su podsjetili i da je na sjednici Odbora direktora 15. aprila usvojen Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, da je njime predviđeno smanjenje broja zaposlenih za 69 izvršilaca, te da je Pravilnik trenutno u proceduri, odnosno upućen je nadležnom Sekretarijatu na davanje mišljenja.

Hot je za v.d. direktora imenovan krajem juna prošle godine. U intervjuu “Vijestima” on je tada rekao da je u “Čistoći” “neupitno povećanje broja neposrednih izvršilaca, tj. zaposlenih koji su direktno uključeni u proces rada - čistači, vozači...”.

“Težiću ideji da se broj trenutno zaposlenih u administraciji koriguje, prvenstveno na način prerasporeda jednog broja izvršilaca na radna mjesta koja su više ‘terenska’ nego’ kancelarijska, imajući u vidu da je rad na terenu važan”, kazao je on tada.

Iz sindikalne organizacije “Čistoće” juče nisu željeli da komentarišu mišljenje resora finansija.

Bonus video: