Postao milijarder praveći kočnice

Kada je Emilio Bombasei 1961. godine napravio radionicu za izradu auto-djelova, nije ni slutio da će taj posao njegovog sina Alberta učiniti jednim od najbogatijih ljudi u Evropi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2014. 11:39h

Pet različitih vozača su prošle godine u Formuli 1 osjetili slast pobjede, ali njihovi automobili su omali nešto zajedničko – kočnice Brembo.Proizvođač auto-djelova iz Bergama počeo je sa radom prije 40 godina upravo snabdjevajući ekipe iz autosporta. Od tada, Brembo je proširio bazu kupaca praveći kočione sisteme za proizvođače automobila kao što su Ferari i Porše, a zahvaljujući ovom poslu predsjednik kompanije Alberto Bombasei, postao je milijarder."Najveće bogatstvo za Brembo bila je prilika da uđe u svijet autosporta 1975, kada je kompanija počela da snabdjeva tim Ferari u Formuli 1", izjavio je Bombasei za Blumberg. "To nam je omogućilo da tokom godina na stazi testiramo nova tehnološka rješenja, koja su vremenom prenošena na putničke automobile i motocikle."Zbog tražnje za supersportskim automobilima akcije Bremba su prošle godine dvostruko skočile. Prihod je porastao za 11 odsto tokom 2012, na 1,4 milijarde eura.Bombasei posjeduje 53,5 odsto akcija u kompaniji Brembo i “težak” je 1,2 milijarde eura, prema Blumbergovom indeksu milijardera (Bloomberg Billionaires Index). Iako se prihod vodi na porodičnu holding firmu Nuova Fourb Srl, on se pripisuje Bombaseiju jer 73-godišnji kralj kočnica i njegova žena i dalje primaju prihode od 80 odsto akcija. Osim toga, predsjednik i dalje drži kontrolu nad porodičnim biznisom."Činjenica da je Brembo porodični biznis daje snagu kompaniji", kaže Bombasei. "Ne planiram da smanjim angažman, ili da predam kontrolu nad kompanijom."

Brembo su osnovali Bombaseijev otac, Emilio, i Italo Breda 1961. godine, a počeli su sa radionicom u kojoj su pravili rezervne djelove za automobile. Prekretnica u njihovom radu je nastupila 1975. godine, kada je Enco Ferari od njih zatražio da opremaju njegove F1 bolide.Pet godina kasnije, kompanija je razvila aluminijumska kočiona kliješta koja su prihvaćena od strane proizvođača kao što su Porše, Mercedes i BMW. Brembo je znatno doprinio pronalasku karbonsko-keramičkih diskova, koji su glavni proizvod kompanije od 2002. godine.Brembo će u predstojećoj sezoni snabdijevati sedam od 11 Formula 1 timova.

Bonus video: